Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Hella – ‘Mies liet mij het verschil zien tussen een interview en een goed gesprek’

6 maart 2018 · Leestijd 4 min

Toen tv-legende Mies Bouwman vorige week overleed, besefte Hella van der Wijst dat ze wel een beetje op Mies zou willen lijken. “Mies heeft mij laten zien dat een goede interviewer van het keurig, vooraf voorbereide vragenlijstje durft af te wijken.”

Op wie wil je lijken?

Op wie lijk jij? Of gemenere vraag: op wie wil jij lijken? Bij leven, maar meer nog na overlijden van je ouders, stelt bijna iedereen zichzelf die vraag. Of mensen om je heen vullen de vraag voor jou in. Als ik naar mijn beide overleden ouders kijk, hoop ik dat ik het optimisme van mijn vader heb geërfd, en niet de faalangst van mijn moeder. Maar waarschijnlijk ben ik een mix van beiden.

‘Mies heeft mij geleerd dat een goede interviewer van het, keurig vooraf voorbereide vragenlijstje, durft af te wijken’

Als ik kijk naar mijn beroep, heb ik altijd gezegd dat ik een mix zou willen zijn tussen de onverschrokken Italiaanse journaliste Oriana Fallaci in haar begintijd en onze moeder van de Nederlandse televisie: Mies Bouwman. Mies heeft mij geleerd dat een goede interviewer van het, keurig vooraf voorbereide vragenlijstje, durft af te wijken. Ze wordt geroemd om haar spontaniteit maar mensen die met haar hebben gewerkt vertellen allemaal dat ze zich ook heel goed voorbereidde. Toch bleef er altijd ruimte voor lol, een ontregelende vraag en echte emotie.

Goed gesprek

Mies Bouwman heeft mij als eerste laten zien wat het verschil is tussen een interview en een goed gesprek. En zoals je misschien ondertussen van mij weet, ben ik net als Mies, vooral in voor dat laatste. Want ook in een goed gesprek kun je de belangrijke vragen stellen!

Mies stapte mijn geheugen binnen met de eerste grote nationale tv-actie Open Het Dorp. Ik was nog niet geboren in 1962, maar het beeld bleef jaren hangen. Haar tranen die ze durfde delen waren geen tv-tranen, maar échte tranen van ontroering en dankbaarheid voor al die mensen die hadden meegeholpen om een dorp voor mensen met een beperking te bouwen.

‘Ja, ik zou best een beetje op Mies Bouwman willen lijken’

Later bepaalde Mies de zaterdagavondavonden in mijn jeugd met de lopende band in Eén van de Acht met de legendarische zin ‘Licht uit, spot aan’, en de rommeldreun die me nog altijd doet denken aan Brandpunt. Dan zat ik met schoongewassen haren, met een bakje chips en glaasje prik op de bank te kijken. Mies heeft altijd mijn respect gehad omdat ze ons telkens weer liet zien dat ze in alle tv-formats in staat was haar gasten op hun gemak te stellen en met respect interessante dingen te ‘ontfutselen’.

Mies Bouwman liet als vrouw zien dat ze veel meer was dan alleen een mooi plaatje en is dus ook voor ons als tv-vrouwen een voorloper geweest. Ja, ik zou best een beetje op Mies Bouwman willen lijken, welke tv-presentator niet. Maar of dat ook zo is, laat ik graag aan het oordeel van anderen over als ik er niet meer ben. Tot dat moment kan ik alleen maar net als Mies, ontzettend mijn best doen.

Beeld: ANP/Freek van Asperen

Mies Bouwman is 88 jaar geworden en gestorven tussen haar geliefden. Op dinsdag 6 maart wordt zij gecremeerd, in besloten kring.

Heb jij ook een mooie herinnering aan Mies Bouwman? Deel het met ons hieronder.

Geschreven door

Hella van der Wijst

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--