Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geen goedbedoelde opmerking, maar een luisterend oor biedt troost

6 juni 2020 · Leestijd 3 min

Iemand troosten die een dierbare moet missen: ‘Iedereen krijgt ermee te maken, maar niemand heeft geleerd hoe het moet,’ zegt rouwspecialist en klinisch psycholoog Manu Keirse.

In een interview in dagblad Trouw vertelt Keirse waarom luisteren het allerbelangrijkste is voor iemand die verdriet heeft, alle goedbedoelde opmerkingen ten spijt.

Opmerkingen als ‘Het komt wel goed’ of ‘Alles gebeurt met een reden’ zorgen er, ondanks dat het vaak goedbedoeld is, voor dat het leed van iemand als onbelangrijk wordt weggezet. Zo kreeg Mirjam Louwen-Van Bekkum (36) uit Spaarndam na het overlijden van haar zoontje Florian te horen: ‘Gelukkig heb je nog drie kinderen’.

Je wilt de ander het gevoel geven dat hij er niet alleen voor staat en hem of haar bemoedigen, maar juist dat werkt volgens Keirse averechts: ‘Iemand wiens been geamputeerd wordt, is niet getroost met verhalen over iemand die beide benen moet missen.’

Gewoon dóen

Hetzelfde geldt volgens Mirjam voor de vraag: ‘Hoe gaat het met je?’. Dit was voor haar de meest irritante vraag om te horen. “Ik reageerde dan gewoon, hoor, want ik snap ook wel dat mensen het goed bedoelen en niet weten wat ze moeten zeggen. Maar inwendig dacht ik wel: nou, mijn kind is dood, dus wat denk je zelf?”

De enige goede manier om iemand te troosten die verdriet heeft, zegt Manu Keirse, is hoe het voor die persoon, op dat moment, passend is. “En dat weet je dus niet.” Toch is het volgens hem het beste om, met een voorbehoud, gewoon te dóen: “Bréng die pan soep, maar wees niet gekwetst als je hem weer mee naar huis moet nemen.”

Luisteren

En tot slot, probeer vooral te luisteren. “En daarna moet je luisteren. En als je dit hebt gedaan, probeer dan nog eens te luisteren.” Luisteren naar verhalen over het leven van de persoon die gemist wordt. Verhalen die iemand toch een beetje in leven houden.

Zoals ook een appje zoveel maanden na de geboorte- of sterfdag van Florian, Mirjam troost biedt: ‘Dat mensen nog even aan hem denken’.

Lees het hele artikel bij Trouw

Podcast

Wil je meer horen van Manu Keirse? Luister dan naar onze podcast met hem. Daarin gaat Keirse met in gesprek met mensen die moeten leren leven met verlies.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--