Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lies Nijman op NPO Radio 5 over ‘rouw en Kerst’

18 december 2018 · Leestijd 2 min

In het radioprogramma ‘Open Huis’ praat hulpverlener Lies Nijman over ‘Rouw in het licht van Kerst’. Hoe kunnen wij, of anderen naast ons, omgaan met onze rouwgevoelens in het midden van alle kerstdrukte?

Lies Nijman op NPO Radio 5

‘Eén ding wat je niet moet doen bij mensen in rouw is: net doen alsof je met een knopje weer het licht aan kunt zetten’, vertelt hulpverlener Lies Nijman in het radioprogramma ‘Open Huis’ op NPO Radio 5. ‘Het wordt meestal als helpend en verzachtend ervaren als je aansluit bij waar mensen op dat moment zijn. Dus, erkenning geven voor het proces waar ze op dat moment in zitten’, gaat ze verder.

Geef erkenning

In de kersttijd kan het gemis en verdriet je naar de keel vliegen. Wat kan je dan weer opluchten? Lies: ‘Erkenning, luisteren, aanvaarden, geduld met mensen hebben. Laten blijken dat je geduld hebt maar ook dat je niet in paniek raakt van mensen. Het verdriet en de boosheid er te laten zijn. Dat maakt dat mensen opgelucht zijn.’

Benieuwd naar het verhaal van Lies en nog meer behulpzame kerst-adviezen? Luister hier het gesprek met Lies en Petra de Joode terug.

Hulpverlener Lies Nijman schrijft voor Ik mis je behulpzame artikelen om ons te helpen onze rouwgevoelens beter te begrijpen.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--