Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Esther – Het hele jaar herfst

3 oktober 2016 · Leestijd 3 min

Esther probeert de mooie kanten van de herfst te zien, maar nu de blaadjes vallen en iedereen weer verdwijnt achter de voordeur overvallen de eenzame donkere avonden haar…

Het wordt weer herfst

De zomer is voorbij, blaadjes vallen van de bomen en het is ’s-avonds alweer vroeg donker. De herfst doet zijn intrede. Ik probeer de mooie dingen van het seizoen te zien. Veranderende kleuren, laagstaande zon, kaarsjes aan als het donker wordt… Toch maakt het me ook somber. Het is waar wat ze zeggen. De zon maakt mensen blij.

In de zomer plof ik, als de kinderen op bed liggen, met mijn kopje koffie neer op de bank voor het huis om nog een paar laatste zonnestralen mee te pakken. Alles leeft nog. Buren zijn buiten, mensen lopen langs om hun hondje uit te laten en over het fietspad aan de overkant zie ik hardlopers voorbij komen die nog even een rondje om het meer doen. Ik heb voldoende aanspraak. De buren die met hun kopje koffie even bij me komen zitten, de overbuurvrouw die langsloopt en een praatje maakt en een vriendin die later op de avond nog even langskomt voor een wijntje. Voor ik het weet is de avond voorbij.

Nu de zomer voorbij is zit ik met mijn kopje koffie binnen op de bank. Het is donker buiten en ik steek een paar kaarsjes aan om toch een beetje gezelligheid naar binnen te halen. Het is stil in huis. Televisie kijken is allang niet meer mijn ding. Ik heb er geen geduld voor en kan me maar moeilijk focussen op een programma of film. De laptop ligt voor me op de tafel en ik kijk naar een zwart scherm. Het begint koud te worden en ik pak een kleedje en trek die over me heen. Ik mis een paar armen om me heen die me warm houden.

herfst

Dennis maakte elk seizoen even warm

Toen Dennis nog leefde vond ik elk seizoen mooi! Ik hield van de zomer, maar kon ook enorm genieten van de herfst en de winter. Ik was gewoon gelukkig en daar kon geen seizoen iets aan veranderen. Als het vroeg donker werd, gooiden we de gordijnen dicht, staken kaarsjes aan en kropen we samen onder een kleedje om naar een film te kijken. Na de film zette ik een kopje thee en die dronken we dan vaak in bed op. Dan lagen we tegen elkaar aan nog even te praten over allerlei dingen. Vaak ook gierend van het lachen! Wij hadden geen tv of internet nodig. We hadden elkaar en konden uren lol hebben met elkaar. Naast mijn geliefde was Dennis ook mijn allerbeste maatje.

In de weekenden trokken we er vaak op uit met de kinderen. Of het nou zomer was of winter. We gingen regelmatig even naar het bos of naar het strand. Na een wandeling of een balletje trappen in het zand was de strandtent onze vaste prik. Daar dronken we een wijntje en als de kinderen zich vermaakten en we nog lang niet uitgekletst waren bleven we zitten om een hapje te eten.

Nu is ieder seizoen koud. Of het nu zomer of winter is. Ik mis Dennis die mijn leven verwarmde.

Het is nog vroeg op de avond, maar ik blaas de kaarsjes uit en kruip in mijn veel te grote, koude bed.

Geschreven door

Esther van der Plaat

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--