Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gedicht | ‘Want als je gaat’ viert het leven

27 september 2021 · Leestijd 3 min

Samen in een kring herinneringen ophalen aan een overleden dierbare. Het is de ‘andere’ kant van verlies, waar dit gedicht van Femke Kuijpers over gaat.

Hoe verdrietig een overlijden ook kan zijn, vaak is er ook een leven dat gevierd mag worden. Een vriendschap die gekoesterd is of een liefde waar je dankbaar voor bent.

In het korte gedicht hieronder wordt deze andere kant van verlies belicht. Schrijfster Femke Kuijpers – beter bekend als Fem. – maakte het voor Lara, een jonge vrouw die ze zelf nooit heeft ontmoet.

Femke: ‘Lara en ik volgden elkaar op Instagram. Ze was, zoals ze me zelf ooit eens schreef, fan van mijn teksten. Vooral omdat er, hoe verdriet het onderwerp ook is, altijd wel iets positiefs te vinden is.’

‘Ze zocht altijd naar lichtpuntjes en leerde ons dat liefde alles is’

Want positief was Lara tot in haar tenen, aldus Femke. ‘Zelfs toen ze de vreselijke diagnose baarmoederhalskanker kreeg. Ze was net zwanger van hun derde wondertje, Gabriel.’

Als moeder van drie kinderen leefde Femke erg met haar mee: ‘We hoopten allemaal op een mirakel, en Lara met haar prachtige gezin nog het meest.’

Het mocht helaas niet zo zijn. Lara overleed, maar was en is een grote inspiratiebron voor Femke. ‘Een prachtige, jonge, levenslustige en liefdevolle vrouw. Ondanks alles wat op haar pad kwam, probeerde ze positief te blijven. Ze zocht altijd naar lichtpuntjes en leerde ons dat liefde alles is.

‘Dus schreef ik dit over haar, voor haar en door haar’, zegt Femke tot slot. ‘Hoe mooi als deze tekst voor anderen een soms zo nodig lichtpuntje kan zijn. En dat allemaal dankzij haar!’

Want als je gaat
Dan vieren we jou
Dan missen we jou
Dan herinneren we jou
In alles wie jij bent

Want als je gaat
Dan koesteren we jou
Dan houden we jou
Dan danken we jou
Dat we jou hebben gekend

Fem.

Over de schrijver

Femke Kuijpers – beter bekend als Fem. – is eigenaresse van Papierpleziertjes. Haar gedichten zijn te herkennen aan hun simpelheid, eenvoud en positiviteit, ongeacht het onderwerp.

Disclaimer
Het gedicht ‘Want als je gaat’ is met toestemming van de auteur overgenomen . Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze inhoud is niet toegestaan zonder toestemming van de de auteur.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--