Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Femke van der Laan: ‘Rouw doet aan alle kanten zeer’

25 maart 2019 · Leestijd 3 min

Drie maanden na de dood van Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, begon Femke van der Laan (40) met het schrijven van columns over rouw en verlies. Ze schreef er precies vijftig. ‘Eberhards dood is bij me gaan horen.’

Na een jaar schrijven, stopt Femke met haar columns voor Het Parool. De teksten die ze schreef, zijn nu gebundeld in een boek: Stad vol ballonnen. Voor het eerst na de dood van haar man geeft ze een interview.

Op de vraag of het schrijven hielp tegen de pijn antwoordt Femke: “In het begin riep ik de hele tijd: het is gewoon werk. Met een deadline en een vast aantal woorden. Toch klopt dat niet helemaal. Doordat je erover schrijft, moet je afstand nemen en woorden ervoor vinden. Daardoor ga je anders naar je eigen emoties kijken.”

Rouw en verlies

In haar columns probeerde Femke altijd te zoeken naar universele emoties rondom rouw en verlies. Niet zozeer naar haar Eberhard. “Het zijn geen memoires. Het zijn vijftig facetten van rouw. Voor alle duidelijkheid: rouw doet aan alle kanten zeer.” Ze wil graag “dat het mechanisme zichtbaar wordt. En niet de tranen van Femke of haar kinderen.”

Daar doorheen sijpelen de emoties. “Eberhard is nu bijna anderhalf jaar dood, en ik weet nog steeds niet als ik opsta wat voor een dag het wordt. De ene keer gaat het goed, maar een volgende keer lig je weer op de grond. Als ik al vooruitga, gaat dat met piepkleine stapjes.

‘Het is nogal wat geweest. De ziekte, de dood, de rouw.’

Rouw maakt ontzettend moe. Er zijn veel avonden dat ik om vijf over half tien in mijn bed kruip, kort achter de kinderen aan. Het is nogal wat geweest. De ziekte, de dood, de rouw.”

Geen sluiproutes

Femke bestrijdt de vermoeidheid door goed voor haar zelf te zorgen. “Ik leef gezond en zorg dat ik genoeg rust. Ook praat ik veel met vriendinnen. Dat praten biedt enige verlichting, maar de volgende dag moet je zelf weer de confrontatie aan. Er zijn geen sluiproutes om de rouw heen. Daarvoor is het, zeker in de eerste periode, te allesomvattend. Het is de kunst weer zicht te krijgen op het leven erom heen.”

Op parool.nl lees je het volledige interview met Femke van der Laan.

De Wereld Draait Door

De weduwe van Eberhard van der Laan vertelt bij het tv-programma de De Wereld Draait Door meer over het schrijven van haar columns en haar boek: Stad vol ballonnen. Bekijk hieronder het fragment terug:

Femke en Eberhard kregen samen drie kinderen: Lieve (14), Eline (12) en Edze (10). Eberhard heeft twee kinderen uit een eerder huwelijk: Lotte (33) en Sebas (29).

Stad vol ballonnen – een jaar van rouw is te koop bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Beeld: stockfoto van Unsplash.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--