Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eeuwigheidszondag bij Ik mis je

26 september 2017 · Leestijd 2 min

November is traditiegetrouw een maand waarin de doden worden herdacht. Bijvoorbeeld op ‘Eeuwigheidszondag’. Op die dag worden in veel kerken de mensen herdacht die het afgelopen jaar zijn overleden. Ik mis je heeft dit jaar een speciale aflevering op Eeuwigheidszondag.

Herdenken van overledenen

Je kent ze wel, al die lijstjes die aan het einde van het jaar voorbij komen. Beste films 2017, beste muziek, boeken, etcetera. Ook komen er elk jaar weer lijstjes voorbij met de bekende mensen die het afgelopen jaar overleden zijn. BN’ers, Hollywoordsterren, bekende politici; allemaal worden ze met naam en toenaam genoemd. Ook in de kerken is er zoiets in de maand november. Zo is het op 26 november 2017 Eeuwigheidszondag, een dag waarop mensen die het afgelopen jaar overleden zijn herdacht worden.

Kerkelijk jaar

Wereldwijd hanteren kerken een kalender die net anders is dan de gewone jaarkalender. Het kerkelijk jaar begint namelijk in december voor kerst. November is daarom voor kerken de maand waarin wordt teruggeblikt. En daarbij hoort ook het herdenken van de mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. Voor Katholieken met Allerzielen, voor protestanten op Eeuwigheidszondag.

Eeuwigheidszondag

Het is een goede gewoonte geworden om de mensen die zijn overleden bij naam te noemen en in het gebed te gedenken. Verder verschilt de invulling van Eeuwigheidszondag van kerk tot kerk. In sommige kerken worden de nabestaanden van de overledene uitgenodigd de dienst bij te wonen en bijvoorbeeld een kaars te ontsteken. In andere kerken worden er speciale liederen gezongen of gespeeld ter nagedachtenis aan de mensen die gemist worden.

Ik mis je

Wil jij op Eeuwigheidszondag wat vertellen over degene die jij dit jaar moest missen? Mail dan kort je verhaal naar ikmisjetv@eo.nl en we nemen contact met je op.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--