Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Na een dag genoeg geld opgehaald voor grafmonument Madeleine

26 maart 2019 · Leestijd 2 min

François komt als vluchteling uit Congo naar Nederland. Hij krijgt een verblijfsvergunning en laat zijn drie kinderen ook over komen. Na alle ellende in Congo slaat in Nederland het noodlot toe: Madeleine, het 14-jarige dochtertje van François, verdrinkt tijdens een schoolkamp.

Een monument voor Madeleine

francois-madeleine-grafmonument

Madeleine is begraven in Eindhoven, maar geld voor een mooi grafmonument heeft haar vader niet. Middels een crowdfundingsactie is er in één dagruim tweeduizend euro opgehaald zodat François een mooi grafmonument voor zijn dochter kan uitzoeken. Eindredacteur Albert-Jan Schol ging bij François langs om hem de donaties te overhandigen. Onder de fijne begeleiding van Jet Kluijtmans was de juiste steen voor Madeleine snel gevonden. Graag bedankt François in deze persoonlijke videoboodschap alle mensen die gedoneerd hebben:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Roze bloemen

‘Mijn kinderen hebben oorlog, honger en malaria en allerlei ziekten overleefd. Toen ze uit Congo kwamen, heb ik hen beloofd dat ze geen pijn, geen tranen of honger meer zouden hebben. En dan verdrinkt Madeleine hier’, vertelt François. ‘Ik was intens verdrietig. Toen ze opgebaard was in het mortuarium heb ik elke dag bij haar gezeten en uren gehuild.’ 

(Tekst gaat verder onder de video)

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

‘Madeleine hield van de kleur roze. Daarom heb ik een roze overhemd aangetrokken bij de uitvaart. Dat heb ik daarna nooit meer aangedaan. Het hangt in mijn kast en het doet mij aan haar herinneren. Twee dagen na de begrafenis heb ik twee rozenstruiken gekocht. Die bloeien in de zomer met roze bloemen. Geld om een mooi graf te maken heb ik niet.’

Ik mis je

In het tv-programma Ik mis je vertelt François zijn verhaal. Tijdens de opnames voor droeg François voor het eerst weer zijn roze overhemd.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--