Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vijf waardevolle levenslessen van Isa Hoes

17 mei 2018 · Leestijd 3 min

In oktober 2010 pleegde acteur Antonie Kamerling, de man van Isa Hoes, zelfmoord. Nu, bijna acht jaar later, heeft Isa samen met haar vriendin Medina Schuurman een boek geschreven over ouder worden. Welke levenslessen heeft zij de afgelopen jaren opgedaan?

Impact

Op 6 oktober 2010 beleeft Isa het zwartste scenario in haar leven: haar man berooft zichzelf van het leven. Isa is degene die hem vindt. In een interview met De Volkskrant vertelt ze over de impact die de dood van Antonie op haar heeft gehad, hoe het de relatie met haar kinderen beïnvloedde en hoe loslaten opnieuw een thema is in haar leven. Lees hier vijf waardevolle levenslessen die Isa in het interview deelt.

Vijf levenslessen van Isa Hoes

1. Durf los te laten
Het moeten loslaten van je kinderen is voor veel mensen al niet makkelijk. En als je zoals Isa achterblijft met twee jonge kinderen, is het logisch dat je ze heel dichtbij wilt houden. “Toen de horror gebeurde, heb ik die twee als een soort moederleeuw onder mijn armen getrokken. Maar laatst kwam ik tot het inzicht dat ik ze vervolgens nooit meer heb losgelaten”, vertelt Isa.
Inmiddels is zoon Merlijn negentien en wil hij het huis uit. Isa realiseert zich dat ze hem op eigen benen moet laten staan en moet laten ontdekken wie hij zelf is.

2. Blijf altijd eerlijk
Dochter Vlinder heeft verlatingsangst, maar ondanks dat blijft Isa eerlijk. Ze zal Vlinder nooit beloven dat zij niet ook dood gaat. “Want als mij nu wél iets overkomt, dan gelooft Vlinder toch nooit meer ergens in?”

‘Je kan maar beter een beetje happy zijn met de persoon die je elke dag in de spiegel ziet.’

3. Durf te twijfelen
Het verbaast Isa dat zoveel mensen zo stellig zijn over van alles. Zoeken levert juist zoveel op. “Ik durf te twijfelen, heb vaak het antwoord niet.”

4. Wees lief voor jezelf
“We worden makkelijk 80 jaar of ouder. Dan is het fijn om zo fit en fris mogelijk te blijven.” Isa vindt het belangrijk om uit de ratrace te stappen, van jezelf te houden en naar je gevoel te luisteren. Het getuigt van kracht om goed te zijn voor jezelf. Het maakt je uiteindelijk zachter, wat ook weer invloed heeft op de mensen om je heen. “Je kan maar beter een beetje happy zijn met de persoon die je elke dag in de spiegel ziet.”

5. Rouw bewust
Isa verloor niet alleen Antonie, maar ook haar ouders. Alledrie binnen drie jaar tijd. Rouwen is haar dus niet vreemd. En hoewel ze wars was van de goedbedoelde rouwadviezen, ziet ze nu in dat het allemaal waar is. Dat rouwen in fases gaat en het verdriet zich in de loop der jaren anders laat zien. “Ik heb het doorstaan en met mijn boek ook nog andere mensen geholpen. Dat geeft veel voldoening.”

Heb je vragen over zelfdoding of wil je praten over zelfmoordgedachten? Dat kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

Beeld: ANP/ LEVIN EN PAULA

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--