Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Brief van Esther aan haar juf van goud

7 november 2019 · Leestijd 3 min

Ze zeggen weleens dat ieder mens in ieder geval één leerkracht heeft die iets extra’s voor je betekent: de juf of meester die je niet meer vergeet. Voor Esther Ruël Engelman is dat juf Natasja. Zij was degene die Esther aandacht gaf en naar haar luisterde, en nog steeds is ze van grote betekenis in Esther leven.

Juf van goud

Ze is belangrijk geweest in Esthers ontwikkeling en een groot voorbeeld in haar werk, nu zij zelf leerkracht is. Esther schrijft als dank een brief aan juf Natasja, die haar meer dan vijfentwintig jaar geleden het symbolische schouderklopje gaf.

Aanwezig met haar hart

Esther met haar broertje Bastiaan
Esther met haar broertje Bastiaan.

Voor de juf die mij met mijn hele verhaal zag en die me erkenning gaf voor mijn verlies.

Voor de juf die niet in oplossingen dacht, maar in aandacht en luisteren. En dat is misschien nog wel moeilijker, maar zo belangrijk.

Voor de juf die mij als een grote zus zag van een zusje én een broertje. Ook al was mijn broertje Bastiaan vier jaar daarvoor overleden.

Voor de juf die aanwezig was met haar hart. Dat voelde ik en maakte een groot verschil.

‘Voor de juf die niet in oplossingen dacht, maar in aandacht en luisteren’

Voor de juf die mijn veerkracht stimuleerde door bepaalde onderwerpen niet uit de weg te gaan.

Voor de juf die mijn ouders serieus nam toen deze hun zorgen uitspraken over mij.

Voor de juf die zag dat mijn serieuze, stille aanwezigheid in de klas soms een grapje nodig had.

Voor de juf die een stukje met me meeliep in mijn veranderde levensverhaal. En dat eigenlijk nog altijd doet. Dat beetje extra aandacht duurt niet één schooljaar, maar kun je je hele leven nog voelen als een positieve stimulans.

Leerkracht voor het leven

Want alles wat deze juf deed, vormde een bedding voor mijn verdere ontwikkeling in het leven. Om in moeilijke tijden wat zachter te landen en te kunnen putten uit deze ervaringen van contact, herkenning en aandacht.

Lieve juf Natasja, dank je wel voor het verschil dat jij maakte. En dank je wel dat je me leerde dat een leerkracht van grote betekenis kan zijn in het leven van een kind: niet alleen met aandacht voor rekenen en taal, maar voor het hele levensverhaal. Want op deze manier ben je een leerkracht voor het leven: een juf van goud!

Esther vertelt meer over haar broertje Bastiaan en de rol van juf Natasja in haar leven in een uitzending van Ik mis je op zondag 10 november om 8:55 uur. 

Is er iemand in jouw leven die jij dankbaar bent en wil je hem of haar ook een brief schrijven? Stuur jouw brief in via ikmisje@eo.nl en wie weet plaatsen wij jouw brief op onze website.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--