Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Brief aan mijn moeder aan wie ik graag nog raad zou vragen

23 augustus 2019 · Leestijd 3 min

‘Anderen zeggen dat het over gaat, het gemis. Maar dat is niet zo.’ Yvonne mist haar moeder nog altijd en zou zo graag haar raad nog eens vragen. Ze schrijft haar een brief met vragen en herinneringen.

Lieve Mam,

Wat mis ik jou! Elke dag denk ik wel een moment aan jou. Er zijn nog steeds dingen die ik aan jou zou willen vragen.

‘Hoe voelde jij je toen ik met verschillende vriendjes thuiskwam?’

Hoe heb jij het gedaan met mijn broer Marcel en mij toen we ouder waren en zelfstandig werden? Hoe voelde jij je toen ik met verschillende vriendjes thuiskwam? Wist je toen dat het goed zou komen? Ik vind het soms zo moeilijk, het loslaten van de kinderen en had je graag nog eens om raad gevraagd.

Wat ik ook zo graag zou willen vragen, is hoe jij je overgang hebt ervaren. Hoe ging dat bij jou? Heb je veel last gehad? Niemand anders dan jij had mij kunnen vertellen wat mij te wachten stond.

Je lichaam was op

Helaas kan ik het niet meer vragen. December 2015 ben je overleden. Na een verleden waarin je gezondheid steeds meer afnam. Wat heb je veel moeten opgeven. Maar wat was jij sterk. Je hebt tot het laatst gevochten om bij ons te blijven. Maar het ging echt niet meer, mam. Je geest wilde nog, maar je lichaam was op.

Voordat je in slaap gebracht werd, heb je ons levensverhaal over ons als gezin nog gezien. Je keek met volle aandacht en we zagen ontroering bij je. Ik was erbij toen jij je laatste adem uitblies. Wat ben ik dankbaar dat ik daar bij kon zijn en dat ik je daarna heb gewassen en verzorgd. Doordat ik dit allemaal heb mogen doen, is het gevoel goed. We hebben alles kunnen doen zoals jij het had gewild.

‘Niets meer kunnen vragen blijft moeilijk’

Anderen zeggen dat het over gaat, het gemis. Maar dat is niet zo. Het blijft moeilijk te beseffen dat ik je niet meer zal zien. En dat ik je niets meer kan vragen. De ring die ik heb laten maken met jouw vingerdruk draag ik elke dag en geeft mij steun en kracht. Mam, je zit in mijn hart en daar ga je nooit meer weg.

Liefs Yvonne

Zou jij ook een brief willen schrijven aan jouw overleden dierbare? Lees hier hoe je jouw bijdrage kan insturen.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--