Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Brief aan Jan

12 oktober 2016 · Leestijd 3 min

Ans schrijft een brief aan haar man Jan, die vorig jaar overleed. Ze probeert haar leven weer op te pakken, maar er komen een paar moeilijke dagen aan, waarin ze hem meer dan ooit mist.

Lieve Jan,

Ach Jan… Wat moet ik toch aan met die moeilijke dagen die er aankomen.

Onze trouwdag.
Jouw verjaardag.
Jouw sterfdag.

En dat alles binnen anderhalve maand!

Ik zie er zo tegenop. Hoe moet ik deze dagen invullen?

Ik herinner me mijn verjaardag eind vorig jaar, anderhalve maand na jouw overlijden. Eerst wilde ik het maar gewoon voorbij laten gaan. Maar mensen wilden toch even komen feliciteren, dus heb ik iedereen voor de avond uitgenodigd. Ze waren er allemaal, familie en vrienden. En wat deden ze allemaal hun stinkende best om er wat van te maken, en om mij in hun gesprekken te betrekken.

Maar het lukte me niet om mee te doen en te genieten, ik zat erbij en keek ernaar, en dacht “ach, gaan jullie alsjeblieft maar naar huis en laat mij met mijn verdriet alleen…” Maar ja, dat doe je toch ook weer niet.
Wat was ik opgelucht toen ik de deur achter de laatste dicht kon doen, en mijn tranen de vrije loop kon laten gaan.

En dan komen er nu weer drie moeilijke gedenkdagen aan, allemaal voor de eerste keer.
Het liefst zou ik in mijn bed kruipen met de stekker van de telefoon eruit. Maar dat is geen oplossing, dat weet ik best.

De gewone dagen gaan gelukkig goed. Jouw tekst uit Filippenzen 4 : 13 “Alle dingen zijn mij mogelijk door Christus Die mij kracht geeft”, is voor mij een dagelijkse bron van steun en troost. God geeft mij de kracht om door te gaan, daar ben ik zo dankbaar voor.

En echt, ik pak weer van alles op, en geniet ook zeker van veel dingen. Dat is wat jij wilde, wat ook je opdracht aan mij was. Ik hoor het je nog zo zeggen: “Ga niet thuis zitten prutten, maar pak alles weer op. Ga er op uit en ga weer genieten….” Ik moet daar vaak aan denken. En Jan, ik doe het ook, en gelukkig gaat dat goed!

Maar deze drie moeilijke dagen, ach lieve Jan, wat moet ik daar mee.

Toch mag ik weten dat ik daar de kracht voor zal krijgen.

En nu ik geen rode rozen meer zal krijgen van jou op onze trouwdag, breng ik maar een mooi boeket naar jouw graf. Dan voel ik me toch nog verbonden met je.

Liefs Ans

Wil jij ook een brief schrijven aan je overleden geliefde en deze laten plaatsen op ikmisje.tv? Stuur dan een mailtje naar ikmisje@eo.nl.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--