Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Column Nico – Rouwen en werken

27 februari 2018 · Leestijd 3 min

Rouwen en werken: hoe doe je dat? Een goede leidinggevende of manager is heel belangrijk. In zijn column legt Nico uit waarom dat zo is.

Geen eenvoudige taak

Managers en bedrijfsleiders hebben geen eenvoudige taak. Ze moeten vooral dingen regelen in het belang van het bedrijf of de organisatie. Tegelijk hebben die dingen alles met mensen te maken. En mensen zijn niet zo makkelijk te regelen. Wat moet je nou toch doen als manager wanneer een werknemer recent een kind verloren heeft? Je condoleert die man van harte met het grote verlies en gaat ervan uit dat hij zo snel mogelijk na de begrafenis weer aan het werk gaat. Hij is niet ziek, dus dat moet kunnen. Bovendien is de man nodig voor het bedrijf. De productie moet doorgaan.

“Als mensen ook op het werk mogen rouwen, is de kans dat ze zich ziek melden kleiner.”

Maar ja, wat moet je ermee als dezelfde man op zijn eerste werkdag al halverwege de dag naar huis wil? Je zet hem licht onder druk om toch te blijven werken. Uiteindelijk is dat het beste voor het bedrijf en voor hem. Arbeid is toch goede therapie? Als hij al weer drie weken stilletjes rondloopt op de werkvloer, kun je niet elke keer vragen hoe het met hem gaat. Dat is overdreven, want als manager ben je geen hulpverlener. Die man zou zomaar in zijn verdriet kunnen blijven hangen. Het verbaast je zeer als dezelfde man zich na zes weken ziek meldt. Hoe kan dat nou? Hij werkt toch alweer zes weken en dat ging toch goed? Na de eerste dag heeft hij nooit meer geklaagd dat hij naar huis wilde gaan. Wat vreemd dat iemand dan zo’n terugval heeft!

Eigen tempo

Ik prijs de rouwende werknemer of werkneemster gelukkig als die een andere baas heeft. Een baas die geen haast heeft en het belang van mensen hoger heeft staan dan het belang van het bedrijf of de afdeling. Dat betekent dat mensen die nog maar kort geleden in rouw gedompeld zijn, ruimte krijgen om het werk in hún tempo op te pakken. Dat betekent ook dat de bedrijfsleider regelmatig vraagt hoe het gaat en of de werkdruk op dat moment passend is. De mededeling: ‘Kom maar naar ons kantoor en als het op enig moment van de dag niet meer gaat, ga je gewoon naar huis!’, neemt zoveel spanning weg dat iemand juist daardoor moed heeft om aan het werk te gaan. Ik vermoed dat de manager daarmee niet alleen het belang van de werknemer dient, maar zelfs het bedrijfsbelang. Als mensen ook op het werk mogen rouwen, is de kans dat ze zich ziek melden kleiner. In een rouwproces moet je geen haast maken, ook als manager niet. Dan duurt het alleen maar langer.

Geschreven door

Nico van der Voet

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--