Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Moniek | ‘Iedere vakantie zijn er momenten waarop ik hem ineens mis’

27 juli 2022 · Leestijd 4 min

Juist tijdens vakanties kan rouw opeens de kop op steken. Moniek vertelt hoe ze omgaat met het gemis van haar broertje Wouter en geeft tips. ‘Ik sta het mezelf ook gewoon toe om verdrietig te zijn.’

Er zijn weinig momenten waarop ik Wouter zo kan missen als tijdens vakanties. Misschien komt het omdat ik al 20 jaar niet meer in het dorp woon waar hij geboren werd en overleed, waardoor ik in het dagelijks leven niet meer met plekken geconfronteerd word waar hij leefde en speelde. Misschien komt het omdat ik juist tijdens vakanties meer met hem optrok dan thuis. Ik was zes jaar ouder dan hij. Hij was een jongen die van voetbal hield, ik een meisje dat graag met haar neus in boeken zat. En op die leeftijd zijn die verschillen dus heel groot, behalve tijdens vakanties.

Stroomversnellingen

Ik zie hem op de grote ronde hooibalen die het Franse landschap sieren. Hij klom daar graag op, om te laten zien hoe groot en stoer hij was. Ik zie hem naast me in de stroomversnelling van een riviertje wanneer mijn man en ik daar met een kano vanaf varen. Wouter vond het geweldig om op een luchtbed van stroomversnellingen af te gaan. Ik hoor hem ‘Ivanhoe!’ roepen wanneer we het zoveelste kasteel passeren. Wouter was gefascineerd was door ridder Ivanhoe, en riep bij ieder kasteel heel hard ‘Ivanhoe!’. En over mijn wang biggelt zachtjes een traan naar beneden.

Extra lege plek

Juist tijdens vakanties kunnen gevoelens van gemis ineens de kop opsteken. Dat is heel normaal. Wanneer je op vakantie bent kom je tot rust, waardoor gevoelens die je voortdurend hebt kunnen verstoppen onder de drukte van alledag ineens naar boven komen. Vakanties herinneren je vaak ook extra aan de lege plek die er is. Je moet ineens alleen naar je bestemming rijden, omdat je partner er niet meer is. Je hoeft ’s morgens niet meer extra zachtjes te doen omdat er nog een kind in de voortent slaapt.

'Mag je wel weer genieten na zo'n groot verlies?'

Bij de spelletjes die jullie altijd met zijn vieren deden, komen jullie nu ineens een speler tekort. Vaak speelt ook de vraag mee of je wel weer mag genieten na dat grote verlies. Of je de ander daar niet tekort mee doet. En soms is de pijn zo hevig dat je maar besluit om helemaal niet meer op vakantie te gaan of eerder naar huis te gaan.

Leren genieten

Nu je dierbare er niet meer is, sta je voor de grote taak om weer een leven op te bouwen zonder de aanwezigheid van de ander. En daar horen vakanties ook bij. Je mag opnieuw leren genieten van de mooie dingen in het leven, met de ander op een dierbaar plekje in je hart. Om moeilijke situaties tijdens vakanties te ondervangen, kan het helpend zijn om daar van tevoren over na te denken. Misschien is het verstandig om de eerste vakanties samen met vrienden te gaan, zodat je er niet alleen voor staat en je een luisterend oor en een helpende hand in de buurt hebt. Neem pen en papier mee, zodat je je verdriet van je af kunt schrijven of tekenen. Je kunt een foto van je dierbare meenemen en die op een mooi plekje in je vakantiehuis of tent neerzetten. En tenslotte kan het helpend zijn om je verdriet vorm te geven door middel van rituelen, ook tijdens vakanties.

‘Ik mis je nog steeds Wout’

Hartvormige stenen

Zelf doe ik dat laatste door tijdens iedere vakantie op zoek te gaan naar stenen in de vorm van een hartje. Ter nagedachtenis aan Wouter. Maar ik sta het mezelf ook gewoon toe om verdrietig te zijn. Ik weet inmiddels dat er vrijwel iedere vakantie nog momenten zijn waarop ik hem ineens mis. Dan laat ik mijn tranen gaan, praat over hem en zeg in gedachten: ‘Ik mis je nog steeds Wout.’

Geschreven door

Moniek Venhuizen

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--