Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Hella – Iemand moeten missen is topsport

21 februari 2018 · Leestijd 3 min

Denk jij bij het leveren van een zware prestatie ook aan iemand die je mist? Die vraag kwam bij Hella op toen ze de heftige emotie bij Jorien ter Mors zag, kort na het winnen van de gouden medaille op de 1.000 meter.

Een emotie die ver voorbij het winnen van de race ging. Een race die haar zoveel pijn en afzien had bezorgd. Waarvoor ze blessure na blessure had overwonnen. Maar ook een race die haar vleugels gaf. Net als de vorige winterspelen in Sotsji, putte ze ook nu weer kracht uit de herinnering aan haar overleden vader. Pa, haar trouwste supporter aan wie ze toen en nu de race opdroeg.

Tranen

Erben Wennemars troost Jorien ter Mors
Erben Wennemars troost Jorien ter Mors.

Een jaar voor de vorige winterspelen van 2014 overleed vader Henk ter Mors. Jorien huilde en ging weer door. Maar toen en nu, op het podium, kwamen de tranen. “Ik moet altijd aan mijn pa denken op het podium”, vertelde ze in NOS Studio Sportwinter waar ze haar verdriet deelde. Mooi en kwetsbaar vertelde Jorien hoe ze vooral op het rechte stuk schaatsen aan haar vader dacht. Ook klasse hoe Erben Wennemars in het gesprek daarover Jorien door haar tranen heen hielp. Topsport is emotie, niet alleen voor de sporter, ook voor de kijker die meeleeft. Zo ervaren we ook deze Olympische Winterspelen weer maximaal, met al zijn pieken en dalen.

“Dankzij de openheid van Jorien hebben we nu een idee hoe diep verdriet tot prachtige prestaties kan leiden.”

Jorien is niet de eerste en ook niet de laatste topsporter die het extra zetje om te winnen haalt uit een dierbare herinnering aan iemand die erbij had moeten zijn.

Schermafbeelding 2018-02-21 om 09.41.30

Hoe dat werkt en òf het werkt, daarvoor is geen bewijs. Ook zonder de druk van de Spelen of het gemis van geliefde, zullen topsporters altijd beter presteren dan jij en ik. Wat een extra zetje veroorzaakt, speelt zich af tussen de spreekwoordelijke oren. En daar wordt meer over gespeculeerd dan onderzocht. Maar dankzij de openheid van Jorien hebben we nu een idee hoe diep verdriet tot prachtige prestaties kan leiden. En dat hoeft natuurlijk niet alleen te gelden voor topsporters, maar voor iedereen die een geliefde mist. Want ‘iemand moeten missen van wie je heel veel hield’, is al topsport.

Herken jij de tranen van Jorien ter Mors na het leveren van een zware prestatie? Graag lezen we jouw verhaal hieronder. (scroll naar beneden om een reactie achter te laten)

Jorien ter Mors in Studio Sport

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Hella van der Wijst

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--