Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Bertine – Gesloopt

19 mei 2017 · Leestijd 3 min

Hoe kun je bij het graf van je kind staan en tegelijkertijd nog moed houden om door te gaan? Hoe kan het dat Bertine nog geniet van het leven en zelfs kan lachen? Ze snapt er helemaal niks van. Toch lukt het haar en krijgt ze er kracht voor.

Gebroken harten

Daan was zo’n mooi kind wat zo intens van het leven genoot. En nu moeten wij hem missen. We blijven met gebroken harten achter. Een zusje en een broertje die met een litteken op hun hart verder in het leven moeten gaan. Een leven zonder Daan, het is gewoon niet voor te stellen.

“Ik kan het soms wel uitgillen: ‘waar ben je dan?” Maar ik krijg geen antwoord.”

En toch gaan we door, moeten we ook door. Stilstaan heeft geen zin. Soms even stilstaan is goed, dan stromen de tranen over mijn wangen. Dan praat ik tegen Daans foto, alsof hij er nog is. Ik kan het dan wel uitgillen en roepen: ‘waar ben je dan?” Maar ik krijg geen antwoord.

Lied van Daan

Afgelopen zaterdag werd het lied van Leen Koster over Daan zaterdag gepresenteerd, wat een prachtig aandenken en bijzonder dat Daan zo voort mag leven. Zijn verhaal doet er toe. Zo gewoon en tegelijker tijd zo bijzonder. Daan wist hoe je van het leven moest genieten, wat echt belangrijk was. Wat zou hij trots zij geweest, hij zou het iedereen laten weten dat er een lied is wat gaat over hem.

Moederdag

Datzelfde weekend hebben de kinderen op moederdag een heerlijk ontbijt voor mij gemaakt en staan er lieve cadeautjes op tafel. Ik houd me sterk, voor Isa en Thijn, maar voel me ontzettend verdrietig. Het missen van Daan wordt zelfs door benoemd op Isa’s cadeautje: ‘Mam ook al is het anders vandaag… we maken er een mooie dag van.’ Dat raakt me diep.

Daarna op bezoek bij mijn eigen moeder en vervolgens kom ik gesloopt thuis. Mijn lichaam geeft het op, ik tril helemaal van binnen. Alle emoties komen naar boven. Ik laat het over mij heen komen en heel bewust voel ik wat verdriet en rouw allemaal met je lichaam doet.

Het was een heftig weekend.

Energie

Ik pak mijn rust en probeer zo weer op te laden. Gesloopt door het verdriet omdat ik mijn kind moet missen, maar toch ook weer vol met energie om door te gaan zoals Daan dat deed.

Bekijk hieronder het prachtige filmpje dat Leen Koster maakte bij het lied Engel op aarde. Luister naar de tekst dan hoor je hoe Daans leven was. In het filmpje zie ik die mooie lach en die heerlijke glimoogjes.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Bertine van de Poll

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--