Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Bertine – Donkere dagen voor kerst

23 december 2016 · Leestijd 3 min

Dit jaar beseft Bertine voor het eerst wat de donkere dagen voor kerst voor haar betekenen.

Genieten

De mooiste maand van het jaar, december. Een maand vol gezelligheid, lichtjes, warmte binnen en vaak heerlijk koud buiten. Ik kan daar ontzettend van genieten. Binnen staat een mooie grote kerstboom en verder ademt de woonkamer gezelligheid met alle andere kerstspullen. We hebben zin in het kersfeest en het einde van het jaar!

Ik zou zo graag willen dat het zo was.

Ik besef me als nooit te voren wat de woorden: ‘de donkere dagen voor kerst’ nu opeens voor mij betekenen.

Dit jaar is het anders en ik besef me als nooit te voren wat de woorden, de donkere dagen voor kerst nu opeens voor mij betekenen. De dagen zijn echt donker. Dit jaar geen grote kerstboom, geen versiering in huis. Ik heb er gewoon geen zin in en zie er tegenop. Nee, dit jaar is het voor mij een hele moeilijke maand. Een maand die ik deze keer liever over sla.

Wensen

Mariah Carey zingt op de radio All I want for Christmas is You. Kon ik dat maar wensen, was je maar hier. Ik mis je zo, elke dag meer en meer. De gezelligheid als ik boodschappen aan het doen ben, doet ook pijn. Want eigenlijk vind ik er allemaal helemaal niks aan. Die lichtjes zijn helemaal niet meer leuk. De gezelligheid in de winkelstraat doet me niks. En als het buiten weer eens een hele donkere dag is, blijf ik liever in mijn bed en kom er niet meer uit.

Gelukkig trekken de andere kinderen mij er door. Ze willen wel een kerstboom, dus hebben we een kleintje gekocht. Maar dat is dan alles. Ze zijn er tevreden mee. De kinderen kijken uit naar het kerstdiner op school. Isa mag Maria in de levende kerststal zijn. Ze is er vol van, ze mag samen met haar kleine neefje Lenn Daan daar staan. Samen zijn ze Maria en baby Jezus. En dat kindje Jezus is gekomen om ons te troosten en vast te houden. En daar probeer ik zeker deze dagen aan te denken!

De toekomst keek ons weer lachend aan

En dan komt het einde van 2016 er ook aan. Ik kan nu niet meer zeggen, “we sluiten dit jaar af, op naar een beter jaar”. 2016 was een jaar wat zo mooi begon met een gezonde Daan die bijna een jaar verder was na de laatste chemokuur. De toekomst keek ons weer lachend aan. We stonden er weer alle vijf! Het geluk van een nieuw jaar mocht maar drie maanden duren.

In april kwamen de eerste klachten. En een paar maanden later sta ik op een zonnige warme dag in juli bij het graf van mijn kind. Eén van de meest donkere dagen uit mijn leven. Met het besef dat zo opeens je leven kan veranderen, moet ik verder. Moet ik dit jaar achter laten en in een nieuw jaar verder. Het voelt alsof ik steeds verder bij Daan weg ga, wat ik helemaal niet wil…

Geschreven door

Bertine van de Poll

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees ook onze privacyverklaring.