Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6 gedichten die troost bieden bij rouw

1 februari 2018 · Leestijd 3 min

Gedichten kunnen troost bieden als je verdriet hebt om het verlies van een dierbare. Bekijk hier zes gedichten die door bezoekers van Ik mis je gewaardeerd worden:

Ruimte

Het maakt niet uit of een gedicht lang of kort is; het zijn de woorden die ruimte geven. Ruimte om te denken aan degene die jij zo mist. Ruimte om te begrijpen wat rouwen eigenlijk met je doet, zoals gevoelens van onmacht, boosheid of moedeloosheid en verdriet. Het is dus niet gek wat ik doormaak. En soms, soms kan een gedicht ook wat nieuwe hoop en houvast geven.

Hieronder vind je 6 gedichten die door bezoekers van Ik mis je gewaardeerd worden:

1. Als je van iemand houdt door Dietrich Bonhoeffer

‘Als je van iemand houdt en je bent door de dood van elkaar gescheiden, dan is er op de wereld niets en niemand, die de leegte van de afwezigheid kan vullen.’ Zo begint Dietrich Bonhoeffer zijn aangrijpende gedicht over gemis.

Boek met liefde

2. Ik noem jouw naam door Leonita Gerssen

Ieder jaar in november is het Allerzielen: een dag in het teken van herdenken van wie dat jaar is overleden. In veel kerken worden de namen van deze mensen genoemd, herinneringen levend gehouden. Daarover gaat ook dit gedicht Ik noem jouw naam. Want hoe een leven ook loopt en hoe de dood ook komt, je naam mag genoemd, je verhaal herdacht.

AllerzielenNaam-1024×535

3. Mama, ik mis je door Esther Terlouw

Een moeder is eigenlijk altijd onmisbaar. Mis jij je moeder al, dan is dit ontroerende gedicht voor jou: Kon ik je maar even spreken, eventjes naar je toe. Kon je nog maar tegen me zeggen, dat ik het heus allemaal wel goed doe.’

EstherTerlouwgedicht-1024×535

4. Als de stilte komt door Toon Hermans

De stilte na het overlijden van een dierbare kan heftig zijn. Toon Hermans schreef het aangrijpende en troostende gedicht ‘Als de stilte komt’ hierover: “Nu ’t rouwrumoer rondom jou is verstomd, de stoet voorbij is, de schuifelende voeten, nu voel ik dat er ’n diepe stilte komt en in die stilte zal ik je opnieuw ontmoeten.”

photo-1502143718798-7dbdafaef943

5. Afscheid nemen is loslaten door Sabine Nijland

Misschien wel het moeilijkste van afscheid nemen: diegene loslaten. Sabine Nijland schreef er het gedicht Afscheid nemen over: ‘Afscheid nemen is oogsten, wat jij gezaaid hebt in jouw leven aan liefde en goedheid die je anderen hebt gegeven.’

Gedicht-Geen-tijd

6. Alle dagen wordt je naam genoemd door Henny Sacht

“Alle dagen wordt je naam genoemd, soms een minuut en ook wel langer. Je naam zal levenslang in ons hart blijven.” Lees hier het aangrijpende gedicht wat Henny Sacht geschreven heeft na het verlies van haar dochter.

sneeuw-e1511169110898

Onderstaand gedicht voor Eeuwigheidszondag is gemaakt door Anja de Jong.

eeuwigheidszondag

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--