Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 tips om naast iemand te staan die rouwt

1 oktober 2016 · Leestijd 4 min

Hoe ga je om met iemand die rouwt? Je twijfelt misschien over wat je kunt doen en zeggen, of je denkt dat je te kort schiet en bent bang om een fout te maken. Maar mensen die om een rouwende heen gaan staan zijn heel belangrijk. Daarom hier vijf tips voor jou.

Mensen in rouw hebben behoefte aan steun. Hoe kun jij naast iemand staan die het moeilijk heeft? In willekeurige volgorde een aantal tips.

1. Denk aan bijzondere dagen van de rouwende

Onthoud wanneer iemands trouwdag is of de verjaardag van de overledene. Bel de nabestaande op of stuur een kaartje. Zo laat je even weten dat je aan hem of haar denkt. Lees ook eens deze tips met voorbeelden voor wat je op een kaartje kunt zetten.

2. Bied praktische hulp aan

Praktische hulp is vaak heel welkom. Iemand in rouw heeft niet veel energie om te koken of schoon te maken. Schroom niet om te vragen waar die persoon hulp bij kan gebruiken. Vraag bijvoorbeeld: “Vind je het fijn als ik je help met bijvoorbeeld koken, schoonmaken of de tuin?” Dit is concreet en geeft de rouwende de ruimte om iets specifieks te benoemen waarbij hulp gewenst is. Hulp vragen is voor iemand in rouw vaak lastig. Als jij al iets concreets voorstelt, kan diegene altijd zelf nog ‘nee’ zeggen.

3. Laat af en toe weten dat je aan hem/haar denkt

Iemand in rouw vindt het vaak heel moeilijk om mensen te bellen of bij iemand langs te gaan. Bel op of ga langs en vraag of het uitkomt. Laat daarbij merken dat het ook geen enkel probleem is als het niet uitkomt. Zo laat je weten dat je er voor de rouwende bent en laat je hem of haar ook vrij om aan te geven dat het niet het juiste moment is.

Veel mensen die net een dierbare zijn verloren hebben vinden het lastig om lang iemand op bezoek te hebben of lang ergens op bezoek te zijn. Ondanks de behoefte aan contact kost het ze heel veel energie. Houd het bezoek daarom relatief kort, maak samen een korte wandeling of breng even een bloemetje langs.

4. Praten is goed, niet praten ook en luisteren nog beter

De nabestaande is vaak overspoeld door emoties. Verdriet, boosheid, wanhoop, eenzaamheid, soms ook angst. Het kan fijn zijn voor een nabestaande om dat onder woorden te brengen. Bied een luisterend oor door oprechte aandacht en door de emoties niet te bagatelliseren of weerleggen. Als je even niet weet wat je moet zeggen, zeg dat dan. Lees ook deze handreikingen voor als je wilt laten merken dat je meeleeft.

tips-om-naast-een-rouwende-te-staan_636

Schroom niet om ook je eigen emoties over het verlies van de overledene te verwoorden. Daarmee help je elkaar. Haal echter niet je eigen ervaringen van ziekte en dood aan. Je verlegt daarmee de aandacht van de rouwende naar jezelf, terwijl je voor de ander bent gekomen.

5. Laat ook na een half jaar, jaar en later nog merken dat je er bent

Meestal is de omgeving van een rouwende een stuk sneller uitgepraat over het verlies. Soms zelfs zo dat collega’s of vrienden opmerking maken als ‘vervelend dat het je nog zo raakt’ of ‘je moet ook weer verder hoor’.
Daarom is het fijn als je laat merken dat je er voor de rouwende bent en dat die ook later nog met het verlies, de rouw, de bijbehorende emoties en mooie herinneringen bij jou terecht kan.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--