Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 tips om lichtpuntjes te blijven zien

3 november 2016 · Leestijd 3 min

Hoe blijf je de lichtpuntjes zien in tijden van rouw? In dit artikel geven we je vijf tips van mensen die rouwen voor mensen die rouwen.

Wanneer je rouwt is er verdriet om het verlies. Dat verdriet doet vaak vreselijk pijn en je bevindt je in een donker dal. Dat hoort erbij. En toch, is er ook altijd licht, zo lieten mensen weten op onze Facebookpagina.
Die reacties hebben we verwerkt in dit tips-artikel. Dit zijn dus de lichtpuntjes van mensen die rouwen vóór mensen die rouwen.

1. Probeer elke dag iets positiefs te zien

Lichtpuntjes zien zit ‘m in de kleine dingen. Een bloem die zich door een stenen muur naar het licht heeft weten de wringen. Een zonnestraal die precies op je gezicht valt of op het graf van de overleden dierbare. Een vogel die fluit, een mooie wolk of een lied waar je vrolijk van wordt.
Maar ook, familie of vrienden die voor je klaar staan, die je een kaartje of app-je sturen of langskomen op de moeilijke dagen, kunnen een lichtpunt in je dag zijn.

Om lichtpuntjes te zien denk je vooral simpel. Het gaat niet om de grote dingen, maar om de kleine dingen die het leven weer mooi maken.

2. Eén lichtpuntje kunnen benoemen is goed

Elke dag één of twee lichtpuntjes kunnen benoemen, hoe klein ook, is goed!

  • Denk aan:
    Iets waardoor je je onverwacht even ‘blij’ voelde. Bijvoorbeeld een vlinder die voorbij vloog en je het gevoel gaf dat je dierbare even dichtbij was.
    Iets waar je dankbaar voor bent. Bijvoobeeld je hebt een mooie herdenkplek kunnen maken die dag, door het planten van een gedenkboom.
    Het lukte je vandaag wel om voor jezelf te koken en dat gaf je een goed gevoel over jezelf.

3. Kies een vast moment

Kies een vast moment op je dag waarop je overdenkt wat jouw lichtpuntje of lichtpuntjes van de dag waren. Een goed moment is wellicht voordat je gaat slapen. Of tijdens/na het eten als je de lichtpuntjes met je gezin benoemt.

4. Spaar de lichtpuntjes op

Neem een mooie glazen pot. Zet daarnaast een bakje met briefjes. Elke keer als je een lichtpuntje ervaart, iets leuks het ondernomen, een leuke uitspraak hebt gehoord waarvan je vrolijk wordt dan schrijf je die op een briefje en bewaar ze in een glazen pot.

Of kies voor een notitieboekje waar je lekker door heen kan bladeren. Misschien ontdek je wel een trend van dingen die voor jou een lichtpuntje zijn. Het kan best zijn dat je ontdekt dat de natuur jou steeds lichtpuntjes geeft of dat ze komen van de mensen die dichtbij je staan.

5. Lees je opgespaarde lichtpuntjes terug

Door het opschrijven van de lichtpuntjes zie je dat geluk vaak in hele kleine dingen zit. Het zijn momenten die licht brengen in tijd van rouw.
Zit je niet lekker in je vel of heb je behoefte aan meer licht? Bekijk dan je opgespaarde lichtpuntjes. Verplaats je weer even in dat moment. Lukt het je om het weer positiever te zien?

Succes met het vinden van jouw lichtpuntjes.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--