Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 tips voor een mooi graf in de winter

9 november 2017 · Leestijd 3 min

In de winter kan een begraafplaats er wat troosteloos uitzien. Geen bladeren aan de bomen, kleurige bloemen zijn uitgebloeid… Daarom een aantal tips die je helpen het graf van je dierbare een mooie uitstraling te geven. Ook in de winter!

1.     Planten

Winterheide

Mooie fleurige bloemen bij het graf verwelken al snel met de winter op komst. Maar gelukkig zijn er genoeg planten die je een mooi plekje kunt geven. Houd je van kleur? Denk dan aan bosviooltjes, winterheide of heesters (bijvoorbeeld een skimmia met winterbloei). Richting het einde van de winter, zo rond februari beginnen kerstrozen, krokussen en sneeuwklokjes te bloeien. Je kunt er ook voor kiezen om de plant niet in de grond te zetten, maar in een mooie (kleurrijke) pot.

Als je van groene planten houdt kun je denken aan een bodembedekker die groen blijft, zoals de kleine maagdenpalm, een ereprijs of kattenkruid. Let er wel op dat je deze regelmatig wat bijsnoeit, zodat ze niet naar andere graven gaan woekeren.

2.     Do It Yourself kistje

Je kunt ook zelf wat moois voor op het graf maken. Denk bijvoorbeeld aan een klein kistje dat je beschilderd. Daar kun je kleine aandenkens in bewaren of een tekening van je kind. Of schrijf een brief aan je geliefde en stop die in het kistje.

3.     Stenen op het graf

Stenen

Als Joden een graf bezoeken leggen ze vaak een steentje op het graf. Bloemen vergaan, maar een steentje kan voor eeuwig blijven liggen, net als dat er eeuwig aan de overledene wordt gedacht. Mooi idee, toch? Ook leuk om met kinderen te doen: de stenen beschilderen en er iets opschrijven. Vervolgens kun je ze aflakken zodat ze tegen weer en wind bestand zijn.

4.     Grafkaarsen

Opnieuw verliefd

Er bestaan speciale kaarsen voor op een graf die afgedekt zijn. Zo worden ze niet nat in de regen en kun je ze bij elk bezoek weer aansteken. Of je zet een windlicht neer, die de kaars beschermt.

Er bestaan ook elektrische kaarsen, die kun je zelfs langdurig laten branden. Als je geluk hebt kun je bij winkels met tuindecoratie nog tuinverlichting uit de zomercollectie kopen. Bijvoorbeeld een lampion of een slinger met lichtjes die brandt op zonne-energie en tegen de regen kan.

5.     Grafbeelden

Misschien staat er bij de grafsteen al een mooi beeld, maar daarnaast kun je ook nog een kleinere beeld op het graf zetten om het (tijdelijk) aan te kleden. Zulke beelden zijn er in alle soorten en maten: engelen, handen, een beeld van een favoriet dier of een sculptuur van de overleden persoon.

Christelijke beeldjes vind je bij een Christelijke boekhandel of online. Ook in tuincentra kun je mooie beelden kopen, zoals een vlinder of een vogel. Als je graag creatief bent kun je ook proberen zelf een mooi beeld te maken. Let er wel goed op dat het materiaal van het beeld tegen de buitenlucht kan!

Hoe ziet het graf van jouw geliefde eruit?

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--