Ga naar submenu Ga naar zoekveld

4 Tips: opruimen na het overlijden van je partner

6 oktober 2016 · Leestijd 3 min

Opruimen na het overlijden van je partner is niet gemakkelijk. Hoe pak je het aan? We hebben 4 tips voor je waarmee je kunt beginnen als je eraan toe bent.

Na het overlijden van je partner komt er een dag dat je gaat opruimen. Dat is niet gemakkelijk, want aan veel spullen hecht je emotionele waarde. Je man/vrouw heeft het gedragen, gekocht tijdens een gezamenlijke vakantie of gebruikte het voorwerp dagelijks. Er kleven verhalen aan de spullen. Wanneer begin je met opruimen en hoe pak je het aan?

1. Begin pas met opruimen als je er zelf klaar voor bent

Het moment dat je begint met het opruimen van de spullen van je partner bepaal je zelf. Je bepaalt zelf wanneer jij er klaar voor bent. Er komt een moment dat je merkt dat je zover bent. Bijvoorbeeld doordat je de kast graag wat leger wilt hebben, of omdat je niet meer telkens geconfronteerd wilt worden met zijn of haar spullen. Laat dit moment dus niet door iemand anders bepalen!

2. Doe het eventueel samen

Misschien vind je het prettig om samen met anderen op te ruimen? Het kan fijn zijn om het huis samen met bijvoorbeeld de kinderen op te ruimen, omdat zij ook gehecht zijn aan de spullen van hun vader/moeder en jullie elkaar kunnen steunen in het verdriet en de herinneringen.
Het voordeel, als je alleen opruimt, is dat je volledig je eigen tempo kunt bepalen en dat je je emoties de vrije loop kunt laten.

3. Verdeel het huis in opruimzones

Het kan overweldigend zijn of zelfs onbegonnen werk om het hele huis in een keer door te gaan. Verdeel het huis daarom in zones. Vandaag ga je opruimen in de woonkamer, een volgende keer de slaapkamer en de kledingkast.

4. Wees zorgvuldig

Je wilt later geen spijt krijgen van dingen die je hebt weggedaan. Wees daarom zorgvuldig. Bekijk alles en maak geen snelle beslissingen.
Verdeel de spullen in 4 categorieën en schrijf dat op de dozen:

  1. Spullen die je wilt bewaren
  2. Spullen die je niet zelf wilt bewaren, maar wel van waarde kunnen zijn voor familie en/of vrienden
  3. Overige spullen die je wilt weggeven (aan de kringloop) of bijvoorbeeld op Marktplaats wilt zetten
  4. Spullen die je gaat weggooien

Bekijk, als je klaar bent, de spullen in de verschillende dozen nog eens. Heb je de goede verdeling en gooi je geen spullen in een opwelling weg? Slaap er eventueel nog een nachtje over.

Heb jij hier zelf ervaring mee? Deel het hieronder.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--