Ga naar submenu Ga naar zoekveld

4 Tips om feestdagen door te komen tijdens rouw

10 september 2016 · Leestijd 3 min

Feestdagen maken het gemis van dierbare vaak extra lastig. Wellicht kunnen deze 4 tips je helpen om de feestdagen door te komen?

Na het overlijden van een dierbare is er verdriet en gemis. Dit gemis is op verjaardagen en andere feestdagen vaak extra moeilijk. In het eerste jaar na het overlijden is er voor elke bijzondere dag een ‘eerste’ keer. Het jaar daarna is het gemis soms zelfs nog sterker. Misschien wil je de feestdagen dan ook het liefst overslaan. Helaas, blijkt dat eigenlijk nooit mogelijk. Dus, hoe kom je deze moeilijke dagen door en hoe kun je er wellicht een prettige invulling aangeven?

1. Bedenk hoe je de feestdagen wilt invullen

‘Nog geen maand na het overlijden van mijn moeder was het Moederdag.  We zijn met elkaar naar het graf gegaan. Daar hebben we bloemen gelegd en met elkaar gesproken over mam. Het was erg prettig om op deze manier bij elkaar te komen en er invulling aan te geven.’ – Birgit

Misschien hadden jullie op bepaalde feestdagen kenmerkende gebruiken en gingen jullie elk jaar tijdens de kerstvakantie met de familie skiën. Bedenk welke gewoontes er rondom feestdagen zijn en hoe je hier met elkaar een goede invulling aan kunt geven.

2. Deel je verwachtingen

Het delen van je verwachtingen sluit aan op met elkaar een invulling bedenken.
Geef aan of je bijvoorbeeld taken die je vrouw, vader of zus normaal invulde op een feestdag wilt overnemen of niet. Wil je wel of geen foto’s van de overledene neerzetten ter nagedachtenis. Geef aan of je verwacht er de hele avond/dag/weekend bij te zijn of dat je ruimte nodig hebt om er even uit te gaan (zie ook punt 4).

3. Deel je verdriet, gemis én je leuke herinneringen

Juist op verjaardagen of andere feestdagen kom je als familie of vrienden bij elkaar. Dit is een uitgelezen moment om verdriet, gemis én de mooie herinneringen met elkaar te delen. Besef je ook dat je waarschijnlijk niet de enige bent die verdriet heeft en dat met elkaar de verhalen delen ook heel prettig kan zijn. Het houdt de herinnering levend.

Leuke en mooie herinnering met elkaar delen kan, met elkaar wat lekkers eten of eropuit gaan kan de dag lucht en licht geven.

4. Ga er even tussenuit

Zorg voor een balans tussen het delen van herinneringen, het verdriet en gemis en afleiding. Zorg ervoor dat je momenten hebt waarin je tot rust kan komen. Ga even hardlopen, muziek maken of wandelen. Vooral iets fysieks en lekker buiten helpt vaak om te ontladen en veel mensen ervaren troost in de natuur.

Hopelijk inspireren deze tips je om goede invulling te geven aan de dagen waar je tegenop ziet.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--