Ga naar submenu Ga naar zoekveld

3 Tips om je overleden dierbare te gedenken tijdens kerst

21 december 2016 · Leestijd 3 min

Zie jij erg op tegen de kerstdagen, omdat je een dierbare bent verloren? We hebben 3 tips op een rij gezet om je overleden dierbare (met elkaar) te gedenken tijdens kerst.

Hoe gedenk je jouw dierbare tijdens kerst?

Kerst is een familiefeest bij uitstek. Familie en goede vrienden komen gezellig bij elkaar om van het kerstdiner te genieten. Maar jij ziet er als een berg tegenop! Want, jij schuift dit jaar zonder partner aan bij het kerstdiner. Of het is voor het eerst dat je vader niet bij het kerstdiner is.

Eerder gaven we al 4 tips om verjaardagen en andere feestdagen door te komen wanneer een dierbare is overleden. Dit keer 3 tips om een overleden dierbare te gedenken tijdens het kerstdiner.

Tip 1: Creëer een gedenkmoment

Wanneer een dierbare overleden is, dan ben je waarschijnlijk niet de enige aan het kerstdiner met verdriet daarover. Zie je op tegen het kerstdiner, omdat jouw dierbare er niet meer bij is? Bespreek dit dan van te voren met je familieleden en/of vrienden. Grote kans dat zij er ook mee zitten.

Wellicht kunnen jullie een mooie vorm vinden om jullie geliefde te herdenken. Bijvoorbeeld door voor het kerstdiner een kaarsje aan te steken voor de overleden dierbare of samen naar een kerstnummer te luisteren wat hij of zij graag luisterde in de kerstperiode.

Tip 2: Deel herinneringen

Natuurlijk wil je niet dat het kerstdiner een zwaarbeladen en verdrietige gebeurtenis wordt. Toch is het goed emotie toe te laten en die emoties ook te delen. Verdriet mag er zijn. Door het delen van herinnering kan dat voor iedereen aan tafel een manier zijn om het verdriet uiting te geven. En meestal komen dan ook snel de mooie herinneringen en leuke anekdotes boven drijven. Waardoor de tranen ook weer plaats maak voor een lach.

Tip 3: Gebruik bestaande tradities

Bestaande tradities lenen zich heel goed om even de herinnering aan de overleden dierbare aan te halen. Was het zijn of haar taak om de kalkoen aan te snijden en werd dat ieder jaar weer een hele worsteling. Of zakte de pudding die met zoveel liefde was gemaakt op het laatste moment altijd toch in. Dan zijn dat mooie moment om even stil te staan bij het overlijden of juist een anekdote te vertellen.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--