Ga naar submenu Ga naar zoekveld

3 Tips om goed voor jezelf te blijven zorgen na een overlijden

23 februari 2017 · Leestijd 4 min

Na het overlijden van een dierbare is het soms moeilijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Het verdriet en gemis zijn zo groot dat het er voor je gevoel niet toe doet. In dit artikel 3 tips voor als jij de neiging hebt in bed te blijven liggen én 3 tips voor als jij het liefst ‘vlucht’ in je werkt.

Tips om goed voor jezelf te blijven zorgen na het overlijden van een dierbare: voor de ‘wegkruipers’ en de ‘vluchters’

Na het overlijden van een dierbare begint het rouwen. Iedereen rouwt anders, maar wat vast staat is dat het gemis en het verdriet er zijn. Misschien wil je het liefst wegkruipen in een hoekje met een deken over je hoofd, ben je intens moe en heb je geen zin meer in het leven. Je bent niet de enige!
Of misschien ben jij iemand die zich helemaal stort op het werk of alle zaken die nog geregeld moeten worden. Ook als workaholic ben je zeker niet alleen!

Blijf voor jezelf zorgen! De pijn na het overlijden van een dierbare kan zo groot zijn dat je alleen nog maar kunt overleven. En juist in die periode is het erg van belang dat je goed voor jezelf blijft zorgen.

3 Tips voor de wegkruipers

Heb jij de neiging om niet meer uit bed te komen of de hele dag in je pyjama in huis te blijven en niet meer goed te eten? Dan kunnen deze tips, om goed voor jezelf te blijven zorgen, je misschien helpen:

Tip 1 – Dwing jezelf om op te staan en besteed aandacht aan je uiterlijk

Sta op een redelijke tijd op, zorg dat je lekker warm blijft, een douche neemt, je tanden poetst, goed en voldoende eet, beweegt en slaapt. Het lijkt misschien volkomen nutteloos. Maar doordat je ritme houdt en voor jezelf zorgt voel jij je automatisch al wat beter.

Tip 2 – Doe elke dag iets

Plan elke dag iets (kleins) om te doen. Een wandeling, tuinieren, shoppen, tekenen, thee drinken met een vriend, vriendin of familielid. Houd het klein, zodat je het kan overzien. En doe het liefst dingen waar je normaal gesproken ook energie van krijgt.

Tip 3 – Onderhoud je contacten

Hier heb je waarschijnlijk helemaal geen zin in, toch is het belangrijk om sociaal contact te houden. Maak het liefst kortdurende terugkerende afspraken. Bijvoorbeeld een lunchwandeling , een keer per week eten bij een goede buur of vrienden, of spreek af dat iemand je wekelijks een keertje belt.

3 Tips voor de ‘vluchters’

Heb jij de neiging te vluchten in je werk of allerlei praktische zaken die je nog moet regelen? En doe je dat, omdat je dan niet hoeft na te denken? Vlucht je als het ware voor je verdriet? Dan geven deze tips, om goed voor jezelf te blijven zorgen, je wellicht wat handvatten:

Tip 1 – Vind een manier om uiting te geven aan je verdriet

Het gevaar van ‘vluchten’ in werk of allerlei andere zaken is dat je later kan vastlopen in het rouwproces. Het is daarom belangrijk om een manier te vinden waarop je uiting kunt geven aan je verdriet. Wellicht werkt het voor jou om te gaan schrijven of tekenen. Of misschien heb je een goede vriend, vriendin of familielid waarmee je goed kunt praten.

Lees de blogs van Birgit op Ik mis je.

Tip 2 – Ga naar buiten

Zorg voor jezelf door rust te nemen. Ga tussen het werk door een frisse neus halen, pak zoveel mogelijk daglicht mee. Dit kan heel makkelijk door bijvoorbeeld tijdens de lunch een rondje buiten te wandelen.

Tip 3 – Onderhoud je contacten

Net als voor de mensen die geneigd zijn weg te kruipen is het ook voor mensen die vluchten in werk van groot belang hun sociale contacten te onderhouden. Maak terugkerende afspraken met mensen bij wie jij je prettig voelt. Hiermee voorkom je dat je vereenzaamt.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--