Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jaqueline verliest haar zoon (19): 'De lockdown was voor Dennis te veel'

Wereld Suïcide Preventie Dag

10 september 2022 · Leestijd 2 min

Op deze Wereld Suïcide Preventie Dag staan we stil bij zelfdoding. Onterecht vaak het 'zelfgekozen' einde genoemd: het is een manier om een ondraaglijke situatie te stoppen, als diegene geen andere uitweg meer ziet. Jaqueline denkt op deze dag aan haar zoon Dennis.

Aflevering Crux over suïcide nu kijken

"De lockdownperiode was Dennis te veel," vertelt Jaqueline. "Hij moest thuis leren, maar het ging niet. Met zijn autisme was hij gebaad bij structuur en regelmaat. Dat ontbrak in de coronatijd helemaal."

Depressiever

Door het thuiszitten en de verveling wordt Dennis steeds depressiever. Dat uit zich op een gegeven moment ook in agressie. “Hij ging schreeuwen of met dingen gooien. Ja, dat was moeilijk”, vertelt Jacqueline met een diepe zucht .

“Het werd zo lastig in huis, met de andere kinderen, dat hij zelf aangaf dat hij hulp nodig had. En toen zijn we in de mallemolen van de ggz belandt. Van de ene instelling kwam hij in de andere en elke keer moest hij opnieuw zijn verhaal doen.”

Zelfdodingsgedachten

Dennis praat steeds vaker over zelfdodingsgedachten en Jaqueline maakt zich zorgen. "Maar je hoort ook altijd dat mensen erover praten en het niet doen."

Dan komt een afschuwelijke telefoontje: Dennis heeft een einde aan zijn leven gemaakt. "Ik zakte door mijn knieën en schreeuwde: Kom hier, kom hier!" vertelt Jacqueline huilend. "Het hoort gewoon niet dat ik als moeder mijn zoon overleef. En zeker niet zo."

Schermafbeelding 2022-09-07 om 15.22.39
Jaqueline (links) met haar vriendin Esther bij het graf van Dennis.

Jaqueline's vertelt haar hele verhaal in Crux

Het tv-programma Crux besteedt vandaag met een thema-aflevering speciale aandacht aan Wereld Suïcide Preventie Dag. Hier kijk je deze aflevering van Crux terug.

113

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Mieke verliest haar dochter: ‘Op dat moment wist ik: er is helemaal geen diploma-uitreiking’  

Lees ook over:

Mieke verliest haar dochter: ‘Op dat moment wist ik: er is helemaal geen diploma-uitreiking’  
Blog Petra | Hoe lang gaat deze pijn nog duren?

Lees ook over:

Blog Petra | Hoe lang gaat deze pijn nog duren?

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--