Tips | 5 boeken over rouw, verlies en hoop
Hoe bespreek je de dood met je tiener? En hoe gaat een kind van vijf om met verlies van zijn vader of moeder? Hieronder lees je 5 tips voor boeken die gaan over rouwverwerking bij kinderen en tieners, maar ook over het verlies van een kind en een broer of zus. Boeken over verlies en rouw, maar met een hoopvolle boodschap.
Er zijn natuurlijk stapels boeken over rouw en rouwverwerking geschreven. Hoe weet je wat bij jou past? Wij hebben hier gekozen voor een selectie boeken over verlies van een kind, verlies van een broer of zus en boeken speciaal voor tieners en kinderen in een periode van rouw en verlies.
Voor kinderen
Pimm van Hest – Overal en ergens
Dit prentenboek van Pimm van Hest vangt op bijzondere wijze het moeilijke thema rouwverwerking op met poëtische woorden en ontroerende illustraties van Sassafras De Bruyn.
Een ontroerend boek voor kinderen vanaf 5 jaar. Het maakt het verlies van een geliefd iemand bespreekbaar door te schrijven vanuit het meisje Yolanda. Na de dood van haar moeder is Yolanda op zoek naar het antwoord op de vraag waar haar mama is. Lieve mensen om haar heen brengen mama niet terug, maar ze voelt wel dichterbij.
[Bron: boekenrouwverwerking.nl]
Voor jongvolwassenen
Steef van Gorkum – De twee jaar nadat
Thijs van Acker is 18. Hij heeft genoeg vrienden, is eerstejaars student communicatiewetenschappen. Hij vermaakt zich wel: hij houdt van tennis, luistert naar muziek en gaat uit. Het gaat goed met hem.
En dan verdrinkt zijn vader. Zomaar, tijdens het zwemmen in een Frans meertje op vakantie.
De begrafenis volgt. Een kerkdienst, lieve mensen die kaartjes sturen. Maar dan? Het leven zonder vader stopt niet na die eerste weken. Er zijn zomaar twee jaar voorbij. In dit boek lees je wat er in die twee jaar met Thijs gebeurt.
[Bron: boekenrouwverwerking.nl]
Ton Honig – Rabarber
“Mama had borstkanker en werd beter. Maar mama wordt opnieuw ziek en dan gaat ze dood.”
In zijn roman voor kinderen beschrijft Ton Honig de periode van verlies en afscheid. Wat het betekent voor Sara, Raoul en Jessie.
‘Rabarber’ is een boek dat je raakt. Met een aangrijpende beschrijving van de sfeer rondom het stervensproces en de persoonlijke rouwverwerking. Honig weet de gevoelens van de drie kinderen heel goed te beschrijven.
In het dagelijkse leven begeleidt Honig kinderen die hun vader of moeder verloren. In ‘Rabarber’ heeft hij veel van hun ervaringen verwerkt.
[Bron: boekenrouwverwerking.nl]
Verlies van een kind
Anne-Dauphine Julliand – Twee stapjes op het strand
Anne-Dauphine Julliand is zwanger van haar derde kindje als bij haar tweejarige dochtertje Thais metachromatische leukodystrofie, MLD, wordt vastgesteld (een erfelijke ziekte wat het zenuwstelsel verlamt). De ziekte is ongeneeslijk, er is geen behandeling voor. Thais heeft nog maar kort te leven. Ook de nog ongeboren baby zou de ziekte kunnen hebben. Anne-Dauphine belooft Thais dat zij een mooi, gelukkig leven zal hebben. ‘Leven toevoegen aan de dagen als je geen dagen kunt toevoegen aan het leven’, wordt het motto en met veel geduld, moed en liefde bouwt Anne-Dauphine samen met haar man het gezinsleven op.
Openhartig en ontroerend waargebeurd verhaal.
[Bron: redactie bol.com]
Verlies van een broer of zus
Minke Weggemans – Broederziel alleen
Over vele soorten van verlies en rouw zijn stapels boeken geschreven. Behalve over het verlies van een broer of zus. Een ondergeschoven kindje? Niet belangrijk genoeg? Vergeten groep? En dat terwijl het verlies van een broer of een zus vanuit biologisch oogpunt gezien wel heel erg dichtbij jezelf komt.
Minke Weggemans maakt het onderwerp bespreekbaar in haar boek ‘Broederziel alleen’. Het gaat in op vragen die helpen om stil te staan bij het verlies van een eigen broer of zus en welke betekenis dit heeft.
[Bron: boekenrouwverwerking.nl]