Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Tijd heelt niet, maar leert je anders omgaan met pijn’

20 maart 2019 · Leestijd 3 min

Joke verloor haar man Job nadat hij op 35-jarige leeftijd een hersenbloeding kreeg. Ze blijft achter met hun vierjarige dochtertje. Het is nu vijf jaar later en Joke blikt terug: “Gelukkig kan ik zeggen dat het goed met ons gaat, maar dat wil niet zeggen dat het klaar is met rouwen. Nee, het missen van Job zal altijd met ons meegaan.”

Kort na het overlijden van haar man Job in 2013 voelde het voor Joke (45) onmogelijk om verder te leven: “Er is met Job een deel van mijzelf doodgegaan. Mijn leven samen met hem bestaat niet meer. Alles wat daarbij hoorde, ben ik verloren. Dat is onbeschrijflijk pijnlijk.”

Gun jezelf de tijd

Toch is het Joke gelukt om verder te leven zonder Job, samen met haar dochter Dagmar (9). In een openhartig gesprek met Eva Online vertelt Joke hierover: “Gelukkig kan ik zeggen dat het goed met ons gaat, maar dat wil niet zeggen dat het klaar is met rouwen. Nee, het missen van Job zal altijd met ons meegaan.”

Joke vertelt ook wat haar geholpen heeft bij het rouwen. Zoals het besef dat rouwen niet te plannen is. “De momenten van verdriet overvallen je. Als het daar is, laat het er dan zijn, gun jezelf de tijd.” zegt Joke. “Mijn leven is ingrijpend veranderd en zal nooit meer hetzelfde worden. Tijd heelt niet, maar het leert mij anders omgaan met het verdriet, de pijn en het gemis.”

Bezoekuur in de hemel

Joke & Dagmar

Joke en haar dochter Dagmar praten veel over Job. Iedere uitspraak, iedere opmerking die ze zich herinneren, is een moment om bewust stil te staan bij ‘papa die er niet meer is’. Joke: “We kunnen samen verdrietig zijn, samen delen en soms samen dromen over hoe het zou zijn als de hemel een bezoekuur had.”

Over geloof gesproken: Joke is de eerste periode na het overlijden van Job erg boos geweest op God.”Terugkijkend zie ik dat ik Hem bewust heb losgelaten, maar Hij mij niet.” In het interview op Eva lees je meer uitleg van Joke hierover.

Troostkleed

Als herinnering heeft Joke voor Dagmar en zichzelf een troostkleed van de kleding van Job gemaakt en is er in de kamer een fotowand gemaakt. In het artikel noemt Joke ook nog meerdere tips en eyeopeners die ze afgelopen jaren ontdekt heeft. De moeite waard om te lezen!

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--