Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rouwen en op vakantie gaan – Hoe doe je dat?

11 maart 2019 · Leestijd 5 min

De eerste zomervakanties zijn geboekt. Jij hebt misschien ook zin er even helemaal tussen uit te zijn, weg uit je eigen omgeving. Tegelijkertijd weet je dat waar je ook naar toe gaat, de rouw en het verdriet met je mee zullen gaan. Hoe ga je daar mee om?

Rouw en vakantie

Ook al is het nog koud, het zonnetje laat zich gelukkig al zien. Een vakantie boeken is een fijne manier om de zon nog meer naar je toe te halen. Het uitkijken naar een vakantie blijkt een hele fijne uitwerking op ons welzijn te hebben, dus nu boeken heeft een extra pluspunt. Maar wat doe je als je in rouw bent? Als je niet weet of je wel weg wilt gaan, of als je wel graag ertussenuit wilt, maar beseft dat je rouw met je meeneemt? Met je hoofd kan je beredeneren dat het wel eens goed voor je kan zijn, maar in je lijf voel je een enorm verzet.

‘Ze kon het beeld van wat ze had bedacht: zon, strand, genieten…  niet goed samen brengen met wat ze voelde in haar lijf: verdriet, eenzaamheid.’

Anna heeft dit ‘aan den lijve’ ervaren. Anna (54): “Mijn man overleed heel plotseling in oktober 2017, vorig jaar was de eerste zomer zonder hem. Wij gingen altijd samen op vakantie waarbij we altijd de zon opzochten.”

Even weg van alle pijn

Nu wist ze met zichzelf geen raad. Het was een zware, moeilijke en verwarrende tijd. Ze wilde weg, ze wilde even van alle pijn en verdriet af zijn en boekte van daaruit een zonvakantie naar een kustplaats in Spanje. Het ging eigenlijk in een opwelling. Zo’n moment waarop ze dacht: “ik moet dit toch gewoon kunnen; niet zeuren, doen!”

Maar tijdens de voorbereidingen voelde ze het al: er klopt iets niet. Ze kon het beeld van wat ze had bedacht: zon, strand, genieten… niet goed samen brengen met wat ze voelde in haar lijf: verdriet, eenzaamheid. Er ontstond steeds meer spanning in plaats van minder. Eigenlijk waren er hele andere behoeftes die via haar lichaam schreeuwden om aandacht: erkenning van haar verlies en haar verdriet, gehoord worden, gevoeld worden, troost ontvangen.

Ziek

Een dag voordat Anna in het vliegtuig zou stappen werd ze ziek en moest ze de reis annuleren. Uiteindelijk is ze de zomer thuisgebleven en heeft ze het ‘klein’ gehouden. Ze deed op dagen dat ze zich goed voelde een uitstapje met een vriendin. Voor haar was dit een goede beslissing. Ze bleef zo dichter bij zichzelf.

Moeizame relatie

Voor Trudy (58) was het een heel ander verhaal. Zij had een lange, moeizame relatie achter de rug. Haar partner was een vrij dominant persoon geweest en bepaalde altijd waar de vakantie naar toe ging. Hij overleed in 2016. Trudy heeft aandacht gegeven aan haar verlies, en ook aan de moeilijke kant van haar relatie.

‘Achteraf gezien waren het niet alleen stappen door de natuur, maar heb ik ook stappen gezet in mijn rouwproces.’

In 2018 nam ze een besluit: ik ga op vakantie! Het was een eerlijke stem, die sprak vanuit haar hart. Trudy had er echt zin in. Ze hield van lange wandelingen maken in de natuur en boekte een wandelvakantie. Dit was iets dat ze altijd al had willen doen, maar haar partner hield niet van wandelen. En daar had ze zich al die jaren bij neergelegd. Nu kon ze kiezen voor wat zij zelf graag wilde.

Ze had deze vakantie niet alleen ‘bedacht’ maar met heel haar lijf voelde dit goed. Drie weken is Trudy op pad geweest. Het was af en toe zwaar, omdat tijdens het wandelen soms ook het verdriet erg voelbaar was. “Ik voelde me sterk en kon die verdrietige momenten aan. Achteraf gezien waren het niet alleen stappen door de natuur, maar heb ik ook stappen gezet in mijn rouwproces,” het was een bijzondere en onvergetelijke ervaring voor haar.

Zorg goed voor jezelf

Belangrijk is dat je in een periode van rouw goed voor jezelf zorgt, en ook voor alle gevoelens die je met je meedraagt. Stel jezelf de vraag waar je behoefte aan hebt. Wat zou je jezelf gunnen in de zomerperiode en kan je dat voor jezelf organiseren? We hebben wat tips voor je verzameld:

  • Als de stap om naar het buitenland te gaan te groot is, kan je je eerste vakantie zonder partner ook in Nederland beginnen. Misschien is een een-oudercamping een goed idee: waar je kinderen het ook naar hun zin hebben en jij niet geconfronteerd wordt met alle happy gezinnen met twee ouders. Dat kan altijd een volgend jaar weer.
  • Voel goed bij jezelf wat jouw behoefte is en sta jezelf toe daar naar te luisteren. Als je in een turbulente rouwperiode zit ‘verplicht’ jezelf niet op vakantie te gaan. Thuisblijven en genieten van kleine uitstapjes kan een gevoel van rust en veiligheid geven.
  • Overweeg eens of het fijner voor je is om in het voor- of naseizoen op vakantie te gaan. Het is dan een stuk rustiger overal.
  • Wil je niet alleen (met je kinderen)? Boek een groepsreis. In groepsreizen is voor elk wat wils. Reizen die draaien om natuur, cultuur, christelijke of spirituele groepreizen.
  • Wat ook een mogelijkheid is, is een rouwretraite: Verschillende keren per jaar vinden meerdaagse retraites plaats, zowel in Nederland als in Frankrijk, waarbij je zowel kunt ontspannen als aan de slag kunt met je verdriet. Doordat je samen met lotgenoten bent, hoef je minder uit te leggen als je je gemis extra sterk ervaart.
  • En onthoud goed; vakantie hoeft niet altijd alleen maar leuk te zijn. Op vakantie zonder je geliefde is moeilijk, en kan veel energie kosten. Wees lief voor jezelf!

Tekst: Maartje Hazebroek en Els Spil

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--