Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rouwcliché | ‘Verlies van een vriend(in) is minder erg dan het verlies van een familielid’

14 november 2019 · Leestijd 3 min

Rouwen om het verlies van een vriend of vriendin. Volgens rouwcoach Wim van Lent is er niet altijd genoeg erkenning voor dit verdriet en dat kan gevolgen hebben voor het rouwproces.

Hechting

‘Rouw is de achterkant van liefde’, stelt Wim van Lent. ‘Je rouwt om iemand waar je ontzettend veel van houdt en aan wie je je gehecht hebt. Hoe meer je met iemand verbonden bent, des te groter is het gemis dat je voelt. In een dierbare vriendschap kun je veel liefde ervaren en als je die vriendschap kwijtraakt, is dat een groot verlies.

Praten over verlies

Dit verlies krijgt soms weinig erkenning en dat heeft weer gevolgen voor het rouwproces. Want wanneer iemand rouwt, heeft hij of zij een kring van mensen om zich heen nodig. Als die mensen er niet zijn, wordt het een eenzaam proces. Je kunt dan de neiging hebben je terug te trekken en niet over jouw pijn van het verlies te praten. Je bent bang dat mensen niet écht begrijpen hoe groot jouw verdriet is.’

‘Verliezen zijn niet te vergelijken’

‘Verliezen zijn niet te vergelijken’, vertelt Wim verder. ‘Elk verlies is uniek en heel persoonlijk.
 Er zijn verliezen die bij het leven horen. Als je oma van 86 jaar na een fijn leven rustig inslaapt, is dat een verlies wat bij het leven hoort. Dat wil niet zeggen dat je er niet verdrietig over kunt zijn, maar het past bij onze verwachtingen: oude mensen gaan nu eenmaal dood.

Traumatisch verlies

Er zijn ook verliezen die niet bij het leven horen, zoals het verlies van te jonge familieleden en goede vrienden. Wanneer een vriend verongelukt of plotseling ernstig ziek wordt en overlijdt is dat een traumatisch verlies. Het is een gebeurtenis die je leven tijdelijk op z’n kop kan zetten en die je confronteert met het feit dat je zelf ook eens zult sterven.

Hoeveel je iemand mist en op welke manier je rouwt, hangt dus af van de relatie die je met iemand hebt. Een vriend of vriendin verliezen kan daarom net zo ingrijpend, of zelf ingrijpender zijn, als het verlies van een familielid.

Wim van Lent

Wim van Lent

Wim van Lent is mannencoach bij de Mannenboom. Daarnaast is hij mede-eigenaar en opleider van Opleidingen Land van Rouw. Samen met oud-journalist Tim Overdiek schreef hij het boek Als de man verliest.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--