Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rouwcliché | ‘Mannen zijn sneller over hun verdriet heen dan vrouwen’

31 oktober 2019 · Leestijd 3 min

‘Mannen zijn sneller over hun verdriet heen dan vrouwen’ is een veelgehoord rouwcliché. Totale onzin of zit er toch een kern van waarheid in? We vragen het mannencoach Wim van Lent.

‘Ieder mens is uniek en rouwt op zijn manier en dé man of dé vrouw bestaat niet. Toch zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen die nog zichtbaarder worden als het leven tegenzit. Bijvoorbeeld wanneer we mensen verliezen waar we veel van houden.

Emoties delen

Vrouwen hebben de voorkeur hun gevoelens en emoties met anderen te delen, dat hebben ze van jongs af aan geleerd. Ze willen er veel en vaak over praten en er op allerlei manieren mee bezig zijn. Hierdoor lijkt het alsof ze langer verdrietiger zijn dan mannen. Vrouwen proberen zo de innerlijk onrust, die een verlies met zich mee brengt, op orde te krijgen.

Controle

Mannen gebruiken daarentegen een andere manier om controle te krijgen over hun diepste gevoelens. Zo proberen mannen de baas te blijven over hun binnenwereld die, net zoals bij vrouwen, flink overhoop kan liggen na een ingrijpend verlies. Dat kan door emoties eenvoudigweg te negeren, te bagatelliseren, te vermijden of te ontkennen. Het is een poging om voor hun naasten te zorgen en ze te beschermen, iets wat bij de mannelijke rol past.

Mannen beschermen iedereen die zwakker is en het is daarom ook functioneel. Bij een ramp gaan immers eerst de vrouwen en kinderen van boord.

Actie

Daarnaast is er ook nog een verschil in de manier waarop we letterlijk met ons lijf reageren op een verlies. Mannen zullen eerder oplossingsgericht zijn. Ze kiezen voor actie en komen op deze manier letterlijk in beweging, door bijvoorbeeld fanatiek te sporten.

‘Mannen en vrouwen kunnen van elkaar leren’

Vrouwen daarentegen kunnen overspoeld worden door een scala aan gevoelens en komen hierdoor niet in beweging. Maar laat nu juist het letterlijk in beweging komen ervoor zorgen dat hormonen aangemaakt worden die angstgevoelens verminderen. Gevolg is dat mannen minder last hebben van angsten na een verlies dan vrouwen.

Mannen kunnen van vrouwen leren woorden te geven aan hun binnenwereld. Vrouwen kunnen van mannen leren in beweging te komen en daarmee hun angsten te verminderen.

Mannen zijn dus niet sneller over hun verdriet heen, maar gaan er anders mee om.

Wim van Lent

Wim van Lent

Wim van Lent is mannencoach bij de Mannenboom. Daarnaast is hij mede-eigenaar en opleider van Opleidingen Land van Rouw. Samen met oud-journalist Tim Overdiek schreef hij het boek Als de man verliest.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--