Rouwcliché | ‘Mannen zijn bang voor pijn en verdriet’
Zijn mannen bang voor pijn en verdriet? ‘Ja, dat klopt’, zegt mannencoach Wim van Lent. ‘Maar ook vrouwen zitten niet er op te wachten.’ Ze gaan er alleen op een andere manier mee om. Wim legt uit hoe dat kan.
Mannen hebben de neiging pijn en verdriet te vermijden of te ontkennen. Dat begint bij de opvoeding. We leren jongens en meisjes op een andere manier omgaan met gevoelens. Jongens worden al op jonge leeftijd vaker alleen gelaten met hun pijn en verdriet. Uit onderzoek blijkt dat jongetjes minder aangeraakt worden dan meisjes. Troosten, en getroost worden, lijkt daardoor meer bij meisjes te horen.
Oplossen
Jongens krijgen op een andere manier aandacht voor hun verdriet en pijn. Ze leren pijn en verdriet om te zetten in actie. ‘Mannen lossen het op!’ Daardoor hoeven ze de diepte van het ongemak niet werkelijk te voelen. Zo ontkennen ze pijnlijke gevoelens of maken ze kleiner. Dit is nodig als je bij de mannen wilt horen. Zo doen (veel) mannen dat nu eenmaal en jongens nemen dit over, zeker als ze onder elkaar zijn.
Op deze manier met gevoelens omgaan heeft voordelen. Het stelt mannen in staat langer te functioneren als er heftige gebeurtenissen in hun leven plaats vinden. Tegelijkertijd worden jongens en mannen op deze manier eerder bang voor pijn en verdriet dan dat ze er op een ontspannen manier mee leren omgaan.
Ontkennen
Als er verlies of grote stress in hun leven is, zullen mannen het sneller ontkennen of bagatelliseren. Dit doen ze door bijvoorbeeld nog harder te werken of allerlei praktische zaken te regelen. Hierdoor lopen mannen het risico te lang door te gaan, terwijl het water hun eigenlijk al aan de lippen staat.
‘Een man wil geen slachtoffer zijn.’
Alles voelt beter dan erkennen dat je last hebt van verdriet en pijn. Want dat wordt door mannen vaak gezien als slachtofferschap en een man wil geen slachtoffer zijn. De mannen die ik in mijn praktijk ontmoet, zeggen bijna allemaal dat ze eigenlijk eerder hadden moeten komen. Maar de angst voor het onder ogen zien van pijn en verlies hield ze tegen. Zo sprak ik laatst een man die een vechtscheiding achter de rug had en zijn baan verloren was. Nu een van zijn kinderen dreigde het contact met hem te verbreken kon hij niet anders dan hulp zoeken. Mannen kunnen het lang volhouden, maar alles heeft zijn grens.
Wim van Lent
Wim van Lent is mannencoach bij de Mannenboom. Daarnaast is hij mede-eigenaar en opleider van Opleidingen Land van Rouw. Samen met oud-journalist Tim Overdiek schreef hij het boek Als de man verliest.