Prins William: ‘We mogen best over emoties praten. We zijn geen robots.’
Voor veel mannen is het uiten van hun emoties geen vanzelfsprekendheid. Prins William breekt een lans voor het openlijker praten over gevoelens en is ervan overtuigd dat het helpt om mentale problemen op te lossen.
De NOS publiceerde eind mei een artikel over de documentaire A Royal Team Talk: Tackling Mental Health. In deze documentaire komen verschillende bekende mannen aan het woord over mentale gezondheid. Onder andere prins William, de Engelse bondscoach Gareth Southgate en enkele voetballers praten over emotionele problemen bij mannen.
Prins William praat over emoties
Prins William vertelt in de documentaire over het verlies van zijn moeder Diana en hoe hem dat heeft gevormd. Hij geeft aan dat de pijn immens is, maar dat het hem ook dichter bij anderen die ook een verlies hebben geleden heeft gebracht.
Niet altijd makkelijk
Overigens was het praten over emoties niet iets wat hij altijd makkelijk heeft gedaan. Zijn tijd als helikopterpiloot bij een reddingsteam heeft diepe indruk op hem gemaakt. Het aan mensen moeten mededelen dat hun dierbare was overleden, liet hem zijn eigen rauwe pijn voelen. Door deze pijn is hij gaan inzien dat praten noodzakelijk is om de pijn die hij voelt te verwerken.
Therapie
Ook bij prins Harry duurde het enkele jaren voordat hij emoties kon tonen over het verlies van zijn moeder. Pas toen hij eind twintig was, zocht hij hulp bij een therapeut en kreeg hij weer grip op zijn gevoelens. Inmiddels zet de prins zich samen met prins William en diens vrouw Kate, in voor Heads Together: een campagne om (openheid rondom) geestelijke gezondheid te bevorderen.
Lees hier het artikel van de NOS.
Beeld: ANP