Minister moedigt aan eerder over de dood te praten
Het gesprek over het levenseinde is niet makkelijk, maar wel belangrijk. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zet zich in dit gesprek met artsen en familie ‘eerder aan te gaan’.
Het moeilijkste gesprek dat er is
We praten te weinig over de dood. Het kabinet start daarom een voorlichtingscampagne voor het grote publiek ‘om mensen te helpen het gesprek te voeren over hun naderende overlijden en de zorg die zij wensen’, schrijft Trouw in een interview met minister De Jonge. Misschien wel het moeilijkste gesprek dat er is.
‘Veel mensen weten niet goed wat er mogelijk is aan palliatieve zorg.’
Hiervoor ontwikkelde het kabinet een website met praktische tips en informatie over zorg voor mensen die niet meer beter worden. Deze website moet bijdragen aan ‘een beter gesprek over de hele laatste levensfase’, vertelt de minister. De tips op de website helpen mensen wegwijs te worden wanneer hun levenseinde nadert. Wat voor zorg kan ik ontvangen? Wat moet er geregeld worden? Wat vind ik belangrijk om nog te doen? En: hoe begin ik het gesprek hierover met mijn naasten?
Minder pijnlijk
De campagne heeft als motto: ‘Ik heb te horen gekregen dat ik doodga, maar tot die tijd leef ik’. Maar waarom wil de overheid het gesprek over de dood eigenlijk stimuleren? Volgens de minister vindt dit gesprek nu ‘vaak te laat en vaak niet’ plaats: ‘Het is ontzettend belangrijk dat we de dood de plek geven die hij verdient, als volwaardig onderdeel van het leven. Ik zou willen dat mensen veel eerder nadenken over wat ze willen. Dat ze zich uitspreken hoe ze willen worden ondersteund in de laatste periode. Dat ze kunnen sterven op de plek die ze zelf kiezen. Het maakt sterven minder moeilijk, minder eenzaam, minder pijnlijk.’
‘Het is ontzettend belangrijk dat we de dood de plek geven die hij verdient.’
Het gaat de minister erom dat de overheid mensen zo praktisch mogelijk helpt aan de nodige informatie. ‘Veel mensen weten niet goed wat er mogelijk is aan palliatieve zorg, de zorg voor mensen die medisch gezien zijn uitbehandeld. Het kabinet vindt het belangrijk dat die zorg goed is geregeld.’
Kwaliteit van leven
Lange tijd is het gesprek rond het onderwerp ‘waardig ouder worden’ gegaan over euthanasie. Maar de grootste groep mensen sterft een natuurlijke dood. Het gesprek daarover ging vaak over de laatste dagen, uren voor het overlijden. Maar de palliatieve zorg start al op het moment dat een mensen horen dat ze zijn uitbehandeld. ‘Het gesprek moet dan gaan over de vraag: hoe zorg je dat er nog kwaliteit van leven is, in die laatste fase? Daarom zeggen we ook in de campagne: ‘Maar tot die tijd leef ik’’.
Wat vind jij van deze campagne van de overheid? Vind jij de tips op de website behulpzaam? Laat het ons weten in de reacties onderaan deze pagina.