Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Mies was een fenomenaal mens’

27 februari 2018 · Leestijd 2 min

“De koningin van de Nederlandse televisie overleden. Geliefd vanwege haar warme persoonlijkheid maar tot het einde scherpzinnig als altijd”, twitterde premier Rutte nadat hij hoorde dat Mies Bouwman op 88-jarige leeftijd is overleden.

Cabaretier Freek de Jonge, een vriend van Mies noemde haar in De Wereld Draait Door een “fenomenaal mens”. Hij zei: “Ze was een geweldige moeder. Niet alleen voor haar kinderen, maar ook een beetje voor het hele volk.”

Nederland zal haar missen, maar zelf kende Mies ook diep gemis na het overlijden van haar man Leen in 2013.

“Iedereen riep dat, hè. Zo van: ‘Je bent sterk, je kan het wel.’ Nou, dat vind ik zo’n wartaal op het moment dat je zo’n verdriet hebt.”

Alleen

Tijdens een interview met De Volkskrant vorig jaar wordt haar gevraagd hoe het met haar gaat, haar antwoord luidt: “De ene dag beter dan de andere… Je moet gewoon door, hè? In het begin kon ik daar geen antwoord op vinden, op wat dan doorgaan was. Iedereen riep dat, hè. Zo van: ‘Je bent sterk, je kan het wel.’ Nou, dat vind ik zo’n wartaal op het moment dat je zo’n verdriet hebt. In het begin had ik ontzettende moeite met alleen thuis zijn. Niet dat ik nou zo verlangde naar geweldige gezelschappen, maar helemaal alleen is zo stil.”

“Het went helemaal niet. Je leert ermee leven, maar dat is iets anders.”

Verderop in het interview vertelt ze: “‘Ik ben niet een ander mens geworden of zo. Wel een eenzamer mens, ik ben me continu bewust van Leens afwezigheid.” Zoals bijvoorbeeld het continu geluiden horen waarbij ze denkt dat Leen er aankomt, maar dan komt hij niet. ” Ja, dat soort dingen, dat is gruwelijk. Mensen zeggen: het went. Nou, dat vind ik zo’n shittekst. Het went helemaal niet. Je leert ermee leven, maar dat is iets anders.”

Beeld: ANP/Freek van Asperen

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--