Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Meghan Markle na miskraam: ‘Deel je pijn’

26 november 2020 · Leestijd 3 min

‘Ben je oké?’ het zijn drie simpele woorden die het begin van herstel kunnen zijn. Dat schrijft Meghan Markle in een column in The New York Times. Daarin deelt ze openhartig dat zij en haar man afgelopen zomer hun tweede kindje verloren door een miskraam. Ze roept op de ander in de ogen te kijken en naar elkaar om te zien.

“Het leek een heel normale ochtend in juli”, schrijft Markle, de vrouw van prins Harry. “Ontbijten, de honden voeren, vitamines nemen. Na het verschonen van Archie’s luier voelde ik een scherpe kramp. Ik zakte op de grond met hem in mijn armen en neuriede een liedje om ons allebei kalm te houden. Een vrolijk liedje dat in groot contrast stond met hoe ik mij voelde. Ik wist, terwijl ik mijn eerstgeboren kind vasthield, dat ik mijn tweede aan het verliezen was.”

‘Ben je oke?’

Eenmaal in het ziekenhuis, met Harry naast haar bed, vraagt ze zich af: Hoe zullen we hiervan herstellen? Ze denkt terug aan een jaar geleden toen een journalist haar vroeg: ‘Ben je oké?’ en hoezeer ze die vraag op dat moment waardeerde.

Markle: “In het ziekenhuisbed zag ik hoe het hart van mijn man brak, terwijl hij de stukjes van het mijne probeerde vast te houden. Ik realiseerde me dat dit de enige weg was naar herstel. Begin met de vraag: ‘Ben je oké?’”

‘Deel je pijn en neem met elkaar de stappen naar herstel’

“Het verlies van een kind is een bijna ondraaglijke pijn, die veel mensen meemaken maar waar nog weinig over gesproken wordt. Mijn man en ik ontdekten dat in een ruimte met honderd vrouwen, zo’n tien tot twintig ooit een miskraam hebben gehad. Toch blijft het gesprek taboe en vol schaamte, waardoor mensen hun rouw alleen moeten verwerken.”

Deel je pijn

In haar column roept ze dan ook op om de vraag ‘ben je oké?’ aan elkaar te blijven stellen. Niet alleen na een miskraam, maar ook na andere verliezen. Markle:”Verlies en pijn hebben velen van ons dit jaar getroffen. De verhalen zijn ons allemaal bekend.” Vertel je verhaal, schrijft Markle. “Dat geeft anderen de vrijheid hetzelfde te doen. We hebben geleerd dat als mensen vragen hoe het met je gaat, en ze écht luisteren naar het antwoord, het gewicht van rouw lichter wordt. Voor iedereen. Deel je pijn en neem met elkaar de stappen naar herstel.”

Schaamte

Liefdadigheidsorganisaties zeggen tegen Britse media dat de openheid van Markle ‘van groot belang is’ om de schaamte rond miskramen te doorbreken. “Het is een krachtige boodschap voor iedereen die een kindje verliest: het voelt misschien enorm eenzaam, maar je bent niet alleen.”

Beeld: ANP

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees ook onze privacyverklaring.