Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De levenslessen van Martin Luther King

4 april 2018 · Leestijd 4 min

Vijftig jaar geleden werd Martin Luther King doodgeschoten in Amerika. Hij was het symbool van geweldloos verzet tegen rassenscheiding en racisme, maar hij liet meer wijze levenslessen achter die we graag met je delen.

‘I have a dream’

Kings speech, die begon met de legendarische woorden ‘I have a dream’, staat bij veel mensen in het geheugen gegrift. Daarmee inspireerde hij miljoenen mensen, en nog steeds motiveert en inspireert hij mensen met zijn wijsheden.

Levenslessen

Les 1: Heb vertrouwen

“Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten.” Wat een mooie bemoediging. 

Les 2: Licht is sterker dan duisternis

Martin Luther King stond bekend om zijn geweldloze verzet. Hij zei daarover: “Ons doel mag nooit zijn om de witte man te verslaan of te vernederen, maar om zijn vriendschap en begrip te verkrijgen.” En: “Duisternis kan geen duisternis verdrijven, enkel het licht is daartoe in staat. Haat kan geen haat verdrijven, enkel de liefde is daartoe in staat.”

Les 3: Leeftijd zegt niet alles

“De grootste tragedie is niet jong te sterven maar dat ik de leeftijd van vijfenzeventig bereik zonder ooit echt geleefd te hebben.”

Les 4: Wees moedig

“Wij moeten voortdurend dijken van moed opwerpen tegen de stormvloeden van de angst.” Martin Luther King was zelf het levende voorbeeld van deze uitspraak. En hij zei ook: “Uiteindelijk zullen we ons de woorden van onze vijanden niet herinneren, maar het zwijgen van onze vrienden.”

‘Haat kan geen haat verdrijven, enkel de liefde is daartoe in staat.’

Les 5: De kracht van liefde is groot

“Liefde is de enige kracht die in staat is een vijand in een vriend te veranderen.”

Les 6: Blijf in gesprek over wat belangrijk is

“De dag waarop we zwijgen over de dingen die er toe doen is het begin van het einde.”

Les 7: Liefde laat geen ruimte voor angst

“Angst kunnen we beheersen door liefde. Het Nieuwe Testament bevestigt dit: “De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit.”  Lees hier een fragment uit een preek van Martin Luther King over angst. De preek is te lezen in het nieuwe boek  Sterk door de liefde – preken die het hart raken

Les 8: Verzet je tegen het kwaad

King zag het als zijn christenplicht om haat moedig te confronteren met liefde. Zelf vatte hij zijn principe samen als ‘de liefde van Jezus, de methode van Ghandi.’

Hij was bereid de prijs te betalen: de prijs van zijn leven, maar ook de gevangenis. Dagenlang zat hij dan met ‘zijn broeders’ in de cel; samen zongen ze negrospirituals of lazen bijbelteksten.

Les 9: Blijf hopen op een betere wereld

Iedereen mag dromen. Jij ook. De droom die King voor ogen stond was de droom van vrijheid, gelijkheid, rechtvaardigheid en broederschap. De tekst ‘Ik heb een droom’ werd acht keer herhaald in zijn legendarische speech. Daarbij noemde hij voorbeelden van dingen die hij graag anders wilde zien in de staten Georgia, Mississippi en Alabama. Hij gaf ook een persoonlijk voorbeeld: “Ik heb een droom dat mijn vier kleine kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld worden op de kleur van hun huid, maar op de inhoud van hun karakter.”

Les 10: Durf je focus te verleggen

“Ik richt me op Gods wil, niet op wat ík vandaag wil”, zegt Martin Luther King in de film Selma wanneer de boodschapper van de president hem afraadt om de mars te gaan lopen. 

God lijkt als vanzelfsprekend aanwezig in het leven van King. God geeft rust: als King in de cel zit, troost hij zijn celgenoot met de woorden van Jezus uit Mattheus 6: “Wie van jullie kan door zich zorgen te maken ook maar één el aan zijn levensduur toevoegen?”

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--