Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijktip Jackie: van first lady naar weduwe

8 februari 2017 · Leestijd 3 min

Sinds een paar weken in de bioscoop: Jackie. Hoe gaat weduwe Jackie om met de plotselinge dood van haar man, president John F. Kennedy? Een film met herkenbare thema’s en een hartverscheurend portret van een weduwe in rouw.

Internationale rouw

In 1963 wordt de hele wereld opgeschud door de moord op John F. Kennedy, president van de Verenigde Staten. Zijn vrouw, Jackie Kennedy, was al iconisch door haar onconventionele optredens en Chanel-pakjes. Maar door de moord op haar man is Jackie plotseling ook Amerika’s weduwe en toonbeeld van de internationale rouw die ontstaat.

Sinds een aantal weken is Jackie in de bioscoop te zien. In de film zien we hoe weduwe Jackie met de plotselinge dood van haar man omgaat. We zien haar terugblikken op hun leven samen en op het moment van de moord. Maar ook: hoe vertelt ze hun kinderen dat pappa niet meer leeft? Hoe plant ze de begrafenis van haar man, die tegelijkertijd zo’n machtig staatshoofd was?

‘God is dood’

Als kijker zie je Jackie worstelen met haar verschillende rollen. Die van wanhopige weduwe, sterke moeder en de rol waarin zij probeert voor de president een waardige uitvaart te plannen. Want rouwen in de schijnwerpers: hoe doe je dat? Hoe vindt ze een weg in haar eigen verdriet, terwijl alle ogen van de wereld op haar gericht zijn?

En welke rol speelt God, als hij tenminste nog een rol speelt? Volgens Jackie is God dood. “God is niet geïnteresseerd in verhalen, God is geïnteresseerd in de waarheid”, zegt de priester bij wie ze na de dood van haar man morele steun zoekt. Maar zij heeft de waarheid achter zich gelaten. Ze is haar geloof verloren en snapt misschien daardoor des te beter waarom mensen zo graag in sprookjes geloven.

Natalie Portman als Jackie

Rouwen is moeilijk, en dat is het voor iedereen die van dichtbij met verlies te maken heeft. Je kunt niet zeggen dat het rouwen voor Jackie Kennedy moeilijker was door haar positie of die van haar man. Maar in de vertolking van Natalie Portman komen we wel heel dichtbij iemand die zo ‘openbaar’ in de rouw was. Natalie laat Jackie zien als een verscheurde vrouw. Rouw is rauw en lelijk, en dat durft zij in alle facetten te tonen. Dat is heel aangrijpend om te zien en waarschijnlijk heel herkenbaar voor lotgenoten. Het gesprek dat zij moet voeren met haar twee kinderen: zoveel ouders moeten hun jonge kinderen zulk onwerkelijk nieuws brengen. In dat opzicht is Jackie geen uitzondering.

Natalie Portman brengt dit historische verhaal heel dichtbij, en dat doet ze erg knap. Aan het begin van de film is het even wennen aan haar aangemeten accent. Het lijkt erg op dat van Jackie Kennedy, maar omdat we Natalie niet eerder zo horen voelt het wel even als onrealistisch. Maar door haar overtuigende emoties is dat al snel vergeten.

De film is een aanrader. Niet alleen door de mooie plaatjes en het mooie tijdsbeeld, maar ook door de emoties en het verhaal van rouw. Het was interessant geweest om te zien hoe Jackie’s rouwproces zich verder ontwikkelde, want in de film krijgen we maar een kort tijdsbestek te zien. Maar tegelijkertijd is dit ook de keiharde realiteit van een vrouw die zo’n groot trauma te verwerken krijgt.

Jackie is te zien in de meeste bioscopen.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--