Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eeuwigheidszondag: dierbaren herdenken én vooruit kijken

18 november 2018 · Leestijd 3 min

In november vieren veel Protestantse kerken een soort Oudjaarsdag: de Eeuwigheidszondag. Dit jaar op 24 november. Er wordt stilgestaan bij mensen die afgelopen tijd zijn overleden, net zoals met Allerzielen. Daarbij wordt troost gevonden in de belofte van Gods zorg voor onze geliefden die er niet meer zijn, én hoop geput uit de belofte dat God ‘alles nieuw zal maken’.

Eeuwigheidszondag: de namen noemen

Door het jaar heen zijn er speciale dagen om overleden dierbaren te herdenken. In de christelijke traditie is dat bijvoorbeeld Eeuwigheidszondag. Deze dag markeert op de christelijke kalender de laatste dag van het kerkelijk jaar. Er is een speciale dienst waarin alle namen van de mensen die in dat jaar zijn overleden, worden hardop genoemd.

Dat die namen genoemd worden, is belangrijk, zo ervaart Pauline Sonneveld. Zij verloor haar man Arjen. Terugkijkend op hun laatste week samen, zegt ze: ‘Ik heb hem tegelijkertijd vastgehouden én losgelaten. Er was zoveel liefde in de negen dagen die we nog hadden.’ De herinnering hieraan biedt troost, evenals het feit dat zijn naam genoemd blijft worden.

Hoopvolle toekomst

Tijdens Eeuwigheidszondag wordt niet alleen gedacht aan wie er was, maar ook aan de toekomst die ons te wachten staat. Christenen baseren dit op wat zij in de Bijbel lezen over Gods plan om de wereld en op een dag nieuw te maken. Dit wordt ook wel een ‘hoopvolle toekomst’ genoemd. Eeuwigheidszondag gaat dus om herdenken én vooruitkijken.

‘Eens zullen tranen gedroogd worden’

Er is ruimte voor tranen en verdriet om wie wordt gemist. De pijn van een afgebroken leven, de leegte die je voelt. Tegelijk wordt aan dat verdriet ook perspectief gegeven: nu is het nog donker om ons heen, maar eens zullen tranen door God gedroogd worden en zal de zon opkomen over onze donkere momenten. Het lied ‘Er is een dag’ gaat daar ook over:

‘Feest van herinnering’

Het idee voor deze speciale zondag is in het jaar 1816 ontstaan, toen koning Frederik Willem III van Pruisen wilde dat er een ‘algemeen christelijk feest van herinnering aan de overledenen’ zou zijn. Hij noemde het Dodenzondag. Hierbij speelde ook de herdenking aan hen die in de oorlogen waren gesneuveld, een rol.

Steek een kaarsje aan

Op de website van Ik mis je kun je een kaarsje aansteken voor iemand die je mist. Een kaarsje om te gedenken, maar ook om licht in het donker te brengen.

Voor wie steek jij zondag een kaarsje aan?

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--