Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dennis Schouten vertelt in ‘De Kist’ over zijn worsteling met het leven: ‘Alleen mijn oma stelde mij niet teleur’

23 september 2024 · Leestijd 4 min

Dennis Schouten (29) vertelt in een nieuwe aflevering van ‘De Kist’ openhartig over zijn worsteling met het leven. “Ergens zit er een verlangen naar een fijn leven, maar de zoektocht ernaar heb ik laten varen.”

Trigger warning: dit artikel gaat over depressiviteit en een doodswens.

De verslaggever – voorheen actief bij PowNed en momenteel bij de online videoserie RoddelPraat – kwam eerder dit jaar met een boek: Dennis Schouten. Beschadigd op weg naar de dood. Het boek deed behoorlijk wat stof opwaaien, omdat Schouten daarin vertelt dat hij voorziet dat hij op een bepaald moment zelf een einde aan zijn leven gaat maken.

Eerbetoon aan oma

Dat Dennis Schouten worstelt met het leven, komt mede doordat hij voortdurend mensen tegenkomt die hem teleurstellen. Toch is er iemand die dat niet deed: zijn oma. “Dat is de beste persoon die ik in mijn leven mocht hebben. Ik had met haar een heel goede relatie. Zij was heel erg gelovig en lid van de EO, en ik was natuurlijk rebels, maar toch deed zij alles wat zij voor mij kon doen en kon ik altijd bij haar terecht.”

'Ik kon altijd bij mijn oma terecht'

Het woord ‘dankbaar’ is volgens Schouten in de betekenis te klein om te omschrijven wat hij voelt als hij aan zijn oma – die er al tien jaar niet meer is – terugdenkt. “Mijn oma hoorde mij altijd, onthield altijd wat ik zei, was echt begaan met mij.”

In gesprek met Kefah Allush

Heel anders is die band met zijn ouders, met wie Schouten momenteel geen contact heeft. In gesprek met EO-presentator Kefah Allush deelt Schouten over zijn jeugd, over het verschil tussen wie hij is als persoon en zijn imago en waar hij nog op hoopt.

“Vroeger heb ik altijd gehoord dat ik gehandicapt was, dat ik niets kon, dat ik gek was,” vertelt Schouten aan Allush. Na een problematische jeugd ontstaat bij Dennis Schouten een bewijsdrang. Hij zou iedereen laten zien wat hij kan.

Trots

Zijn vechtdrang leverde hem zijn eigen bedrijf – in samenwerking met Jan Roos – op. Daar is hij trots op. Schouten: “Ik heb bewezen dat ik iets kan, maar het geluk dat ik erbij zocht heb ik niet gevonden. Er zijn ook mooie dingen, maar die kan ik niet voelen. Zo heb ik fijne mensen om me heen. Op papier heb ik een fantastisch leven, maar dat voel ik niet.”

'Op papier heb ik een fantastisch leven, maar dat voel ik niet'

Niet zelden wordt Schouten wakker met een onrustig, gespannen gevoel. “Als voor mij de week begint, word ik wakker met ‘wat moet ik doen vandaag’. Het is de hele dag het gevoel alsof je bij de tandarts in de wachtkamer zit voor een wortelkanaalbehandeling.” Het verlangen naar een fijn leven heeft hij ergens nog wel, maar de zoektocht ernaar heeft Schouten laten varen.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Opluchting

Op weg naar de dertig ziet Schouten het dan ook niet voor zich dat hij zich zou gaan settelen of een gezin zou gaan stichten. “Als jij zelf niet van het leven houdt, hoe kun je dan iemand anders op aarde zetten die van het leven moet gaan houden?”

'Het delen van mijn gevoelens, luchtte op'

De vijftig halen? Schouten denkt niet dat dat er voor hem in zit. De eerste keer dat hij dat hardop zei, had hij het tegen zijn zusje. “Zij werd emotioneel, maar er was begrip.” Het delen van zijn gevoelens, zorgde ervoor dat Dennis Schouten zich lichter voelde. “Dat gaf me een gevoel van opluchting. Ik probeer er het beste van te maken.”

Praten over depressieve gevoelens kan helpen. Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.

Geschreven door

Lydia

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--