Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Moniek | Rampscenario’s: ‘Er is één moment waarop het ergste wél gebeurd is’

25 januari 2022 · Leestijd 4 min

Na het overlijden van haar broertje gaat het brein van Moniek al snel met haar aan de haal wanneer iemand later arriveert dan verwacht. ‘Inmiddels weet ik dat ik niet de enige ben die na het verlies van een dierbare te maken krijgt met angst om opnieuw iemand te verliezen.’

Rampscenario

Ik kijk op mijn horloge. Hij had al drie kwartier thuis moeten zijn. Bij iedere auto die de straat in rijdt kijk ik op in de hoop dat hij het is. Ondertussen spelen zich allerlei rampscenario’s af in mijn hoofd en ben ik in gedachten de begrafenis al aan het regelen. Als mijn man dan vervolgens eindelijk de deur door stapt, barst ik in huilen uit en kijkt hij me beduusd aan, zich afvragend wat er aan de hand is.

En zelden brengt de persoon in kwestie het er levend vanaf.

Een goede afloop

Na het overlijden van Wouter is mijn brein helaas iets te creatief geworden en gaat het al snel met me aan de haal wanneer iemand later is dan ik verwacht. Voor ik het weet heb ik alle mogelijke negatieve varianten bedacht waarom iemand te laat is. En zelden brengt de persoon in kwestie het er levend vanaf. Die gedachten zijn niet reëel, dat weet ik zelf ook wel. Maar er is één moment waarop het ergste wél gebeurd is en sindsdien weet ik dat ik geen enkele garantie heb op een goede afloop.

Mijn man en ik hebben de afspraak dat hij even belt als hij later thuis is dan verwacht, maar soms heeft hij onderweg een klant aan de lijn of is er een andere reden waardoor het gewoon even niet lukt. En dan moet ik uitkijken dat ik niet weer in de valkuil stap van het bedenken van rampscenario’s.

Niet zo vreemd

Inmiddels weet ik dat ik niet de enige ben die na het verlies van een dierbare te maken krijgt met de angst opnieuw iemand te verliezen. En heel erg vreemd is het ook niet. Je hebt het tenslotte al eerder meegemaakt. Maar hoewel het logisch is dat je hiermee tobt, is het ook verstandig om er zo snel mogelijk mee af te rekenen, omdat het een negatieve invloed heeft op jouw leven én op dat van je dierbaren.

'Het is belangrijk om te werken aan je zelfvertrouwen.'

Angst aanpakken

Er zijn een aantal manieren waarop je deze angst aan kunt pakken. De eerste is dat je jezelf af kunt leiden van je negatieve gedachten. Pak een boek, ga wandelen of ga bij iemand op bezoek. Daardoor verander je je focus en vermindert de angst. Het kan ook helpen om je gevoelens te uiten door er over te praten, ze van je af te schrijven of ze op een creatieve manier vorm te geven. Ook is het belangrijk om te werken aan je zelfvertrouwen. Want wanneer je weet waar je sterke én je zwakke kanten liggen en een gezonde kijk hebt op jezelf, ben je beter in staat om met een eventueel verlies om te gaan.

Rust

Inmiddels ben ik gelukkig nog maar zelden bang wanneer een dierbare te laat is. En als ik toch ga piekeren, pak ik de telefoon en bel ik met de vraag of iemand al onderweg is. Omdat ik christen ben is er nog iets wat mij helpt wanneer ik bang ben. Ik vraag in mijn gebed of God de mensen van wie ik hou wil beschermen. Ook geloof ik dat, mocht het ergste tóch gebeuren, Hij voor mij zorgt en mij niet alleen laat. Dat geeft mij rust.

Blog Moniek | Gedachtenkronkels bij kinderen in rouw

Lees ook over:

Blog Moniek | Gedachtenkronkels bij kinderen in rouw

Geschreven door

Moniek Venhuizen

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--