Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Hella | “De dood dwingt ons te leven”

30 april 2018 · Leestijd 4 min

Ik mis je-presentatrice Hella is onder de indruk van twee kunstwerken van Hans Withoos. Deze schilderijen vertellen over de dood én over het leven. De kunstwerken beelden uit hoe alles in het leven tijdelijk is, maar ook dat het leven volop geleefd mag worden.

Donker en licht

Het eerste schilderij is het wat donkere Mors Omnia. Misschien schrikt het je op het eerste gezicht wel af? “Begrijpelijk!” zegt Hella van der Wijst, “maar kijk vooral nog even langer. De kracht van kunst is tenslotte dat iedereen zijn eigen kijk er op heeft en ontdekt wat er voor hem of haar in verborgen zit.”

Het tweede schilderij is de bloemenpracht in Still life with birdsnest and flowers. Onder de foto’s lees je meer toelichting van Hella.

Tekst gaat onder afbeeldingen verder.

Mors Omnia en Still life with birdsnest and flowers
Mors Omnia en Still life with birdsnest and flowers.

Beide kunstwerken zijn gemaakt door de Rotterdamse fotograaf Hans Withoos (1962). Hij is een verre nazaat van de 17e eeuwse fijnschilder Matthias Withoos. Voor de expositie Withoos meets Withoos in het Westfries Museum liet Hans zich inspireren door het werk van zijn betovergrootvader. Het resultaat zijn veertig spannende fotografische beeldbewerkingen, waaronder bovenstaande twee.

Mors Omnia: Alles sterft

Hella: “Mijn ogen zogen mij direct naar dit, in eerste instantie sombere Mors Omnia, wat vertaald, ook weinig vrolijks betekent, namelijk: alles sterft, iedereen sterft. Dat is natuurlijk zó waar en niet perse leuk om bij stil te staan. Leven is veel leuker!

“De dood dwingt ons te leven.”

Omdat ik wekelijks wél stil sta bij ‘de dood’ in het tv-programma Ik mis je hoor ik vaak nabestaanden zeggen hoe de dood ons dwingt te leven. Zo is dat ook in mijn leven gegaan. Waardoor ik al lang de dood als reëel, intens én als een mysterie ervaar, zonder daar bang van te worden. Dát zie ik verbeeld in Mors Omnia.”

Wist je dat de inktvis symbool staat voor de duistere wereld van de dood? Maar zie je ook het leven, de vissen die zwemmen. In Mors Omnia vloeien dood en leven in elkaar, worden samen één kunstwerk. Dit kunstwerk laat zien dat alles tijdelijk is, maar ook dat het leven geleefd mag worden, volop. Een waardevolle boodschap om aan herinnerd te worden!”

Hella spreekt het audioverhaal in
Hella spreekt het audioverhaal in.

Een uitgebreide toelichting van Hella op dit kunstwerk is te beluisteren in het Westfries Museum, waar zij een audiotour bij deze expositie heeft ingesproken.

Alles leeft

Hella: “Waar het werk Mors Omnia ons laat nadenken over wij die sterven, schreeuwt dit kunstwerk: Leef! De bonte kleuren, de wildheid van de bloemen, vlinders, de beweging die je overal voelt. Alles lijkt te leven.

“Heb je het vogelnestje al gevonden?”

Hoeveel kleuren tel je, hoeveel verschillende soorten bloemen? Alles is máximaal, op het dramatische af. Bloemen die verwijzen naar het paradijs. Als je toch goed aan het kijken bent, ontdek je dat het ook een soort zoekplaatje is: Stilleven met bloemen en… een vogelnestje! Heb je het vogelnestje al gevonden? Ik ontdekte het zelf pas in tweede instantie.

Naar dit werk kijken, geeft energie; alsof je lijf in de sportschool is geweest, je fantasie een heerlijke maaltijd heeft verzonnen en je geest een wandeling door de natuur heeft gemaakt…met de bijhorende geuren van bloemen en buiten.”

‘Still life with birdsnest and flowers’ (Hans Withoos)
‘Still life with birdsnest and flowers’ (Hans Withoos).

Ook bij dit schilderij sprak Hella een uitgebreidere audiotour in. Deze audiotour is van 24 februari tot en met 21 mei 2018 te beluisteren bij de expositie Withoos meets Withoos in het Westfries Museum in Hoorn.

Geschreven door

Hella van der Wijst

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--