Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 Tips om op vakantie te gaan als je iemand moet missen

20 april 2017 · Leestijd 6 min

Ben jij van plan om voor het eerst na het overlijden van een dierbare weer op vakantie te gaan? En zie je er heel erg tegenop of weet je niet goed hoe je het moet aanpakken? Dan zijn deze 5 tips voor jou!

5 Tips om na het overlijden van een dierbare toch op vakantie te gaan

De periode dat we er massaal op uit trekken voor de vakantie is weer aangebroken. De voorpret begint vaak al maanden van tevoren bezig geweest om door reisbrochures te bladeren, websites af te speuren naar mooie bestemmingen. Een strandvakantie, cultuurvakantie of liever een avontuurlijkere reis?

En jij? Jij gaat na het overlijden van je partner voor het eerst alleen of alleen met de kinderen op vakantie. De brochures blijven dicht, want alle gezellige vakantiefoto’s maken je verdrietig. Bij de gedachte dat je de auto in moet pakken, ben je al doodmoe. Hoe bereid je je voor op een vakantie, waar je misschien (nog) helemaal geen zin in hebt? Hieronder staan vijf tips.

Tip 1. Praat (met elkaar) over de vakantie

Erkenning geven

Probeer iemand in vertrouwen te nemen met de gedachten en gevoelens die je hebt als je aan de vakantie denkt. Probeer alle gedachten die je bang of verdrietig maken uit te spreken. Daarmee ‘ventileer’ je ze, geef je ze lucht. Ook als er geen pasklare oplossingen komen, kan het nog fijn zijn om je gehoord en begrepen te voelen in jouw situatie. Het is heftig, dat mag je erkennen voor jezelf.

Praat eerlijk met de kinderen

Als je je partner bent verloren en je kinderen niet meer piepjong zijn, vertel ze dan dat je het voornemen hebt om met elkaar op vakantie te gaan. Wees daarbij realistisch en bereid je kinderen erop voor dat het echt anders zal zijn dan vroeger. Dingen die je eerder met hun vader of moeder deed, moet je nu alleen regelen, zijn veranderd of überhaupt niet meer mogelijk.

Bespreek met elkaar of jullie het liefst naar een bekende plek gaan of juist iets totaal anders. Een bekende vakantielocatie kan vertrouwd voelen en veilig. Mensen kennen jullie daar, waardoor je zeker aanspraak hebt en de kinderen wellicht met vriendjes en vriendinnetjes van eerdere keren kunnen spelen.

Tegelijkertijd kan het heel confronterend zijn. Papa of mama is er niet meer bij. En dat zal ook de andere gezinnen opvallen. Tegelijkertijd biedt dat de mogelijkheid om erover te praten met bekenden en dat kan ook een stukje veiligheid voor jou en je kinderen bieden. Bedenk of jullie het fijn vinden als de mensen daar weten wat er is gebeurd of dat jullie liever naar een plek gaan waar alles nieuw is.

Tip 2. Weer op vakantie gaan is geen ‘vlucht’ van de werkelijkheid

Ook tijdens de vakantie neem je je emoties mee. Op vakantie gaan is geen vlucht van de werkelijkheid, maar wel een moment om er even tussen uit te zijn en nieuwe herinneringen te maken.

Uiteraard zullen er tijdens de vakantie herinneringen naar boven komen. Ga je op vakantie na het verlies van een kind, kan het heel heftig zijn om om geconfronteerd te worden met typische ‘vakantiedingen’ die hij of zij altijd deed. Bijvoorbeeld als je een groepje kinderen ziet tafeltennissen. Of dingen die je zo graag samen had wíllen doen, maar nooit hebt gekund: je kind in het campingbedje, met de emmer en het schepje naar het strand.
Je kunt je niet voorbereiden op die emotionele momenten. Maar probeer ze te laten komen, zoals ze komen.

Voor kinderen kan de vakantie een welkome afleiding zijn in het verdriet om de verloren ouder. Het ene kind zal juist in de vakantie meer over papa of mama die er niet meer is willen praten, terwijl de ander of jijzelf er liever niet over wil praten. Zorg ervoor dat voor beide ruimte is en heb niet te veel verwachtingen over de mate van ‘gezelligheid’.

Tip 3. Wees erop voorbereid dat het stressvol zal zijn

Voor het eerst alleen of alleen met de kinderen op vakantie gaan, kan stressvol zijn. Bijvoorbeeld als je je partner bent verloren: wat je eerst samen regelde moet je nu alleen doen.

Ook tegen de reis zelf kun je erg opzien. Een lange autorit of vliegreis met de kinderen. Zijn er misschien andere gezinnen die je kent en die naar dezelfde locatie gaan? Dan kun je wellicht afspraken maken met hen maken over de reis.

Er zijn verschillende reisorganisaties die eenoudervakanties aanbieden voor zowel eenoudergezinnen door een scheiding als door een overlijden. Het voordeel hiervan is dat de reis geregeld is, elk gezin slechts één ouder heeft en er zeker weten ook andere kinderen zijn.

Wanneer je ervoor hebt gekozen om een andere vakantie te doen dan je altijd gewend was, dan kun je misschien kiezen voor een bestemming dicht bij huis. Of om met een reisorganisatie mee te gaan.

Tip 4. Plan vast wat activiteiten en uitjes

Wanneer je ervoor kiest om niet met een reisorganisatie mee te gaan dan is het verstandig om alvast wat activiteiten en uitjes te plannen. Zo heb je iets om aan vast te houden, iets wat structuur geeft aan de tijd dat je weg bent.

Kinderen hebben op die manier ook iets leuks om naar uit te kijken. Het geeft wat duidelijkheid over wat jullie gaan doen en het voorkomt dat er te veel tijd ontstaat waarin er geen activiteit is en dus tijd om veel na te denken en terug te denken aan hoe het vroeger was. Het is goed om ruimte te houden voor nadenken, maar ook te zorgen voor activiteiten waarbij nieuwe herinnering gemaakt gaan worden.

Tip 5. Lees ervaringen van andere mensen

Het kan prettig zijn om ervaringen van andere mensen te lezen die na het overlijden van de partner alleen of alleen met kinderen op vakantie zijn gegaan. Zo krijg je een beeld van dingen die zij als fijn, confronterend, moeilijk en leuk hebben ervaren.

In de blog van Bertine kun je bijvoorbeeld lezen hoe zij het ervoer toen ze voor het eerst op vakantie ging na het overlijden van haar zoon Daan.

Of lees de blog van Esther die al vier jaar alleen op vakantie gaat met haar twee kinderen. En ook de forums van de reisorganisaties voor eenoudergezinnen bieden een mooie bron.

Ondanks de stress en verdriet die een vakantie zonder je partner je brengt, wensen we jou en eventueel je kinderen een mooie vakantie toe. Een vakantie waarin je ook nieuwe, waardevolle herinnering zult maken.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--