Gedicht MH17 | Deken van verdriet – Is er iemand die het ziet?

De ramp met vlucht MH17 kostte 196 Nederlanders het leven. Een deken van verdriet kwam over de nabestaanden van de slachtoffers. Redacteur Heleen schreef er dit gedicht over.

Tragedie

Velen van ons zullen zich de dag van de ramp met de MH17, 17 juli 2014, nog herinneren. Het leven van de achtergebleven familieleden, vrienden en andere betrokkenen van de 196 slachtoffers werd op de kop gezet door deze tragedie. Eén van die betrokkenen is Dick van Gasteren. Hij is een van de luchtmachtpiloten die de lichamen van de slachtoffers van de MH17-ramp heeft teruggevlogen.

Ik mis je special MH17

Minella en Dick van Gasteren in Ik mis je MH17 special

Na de ceremonie op de luchthaven in Eindhoven lopen meer dan duizend nabestaanden langs het vliegtuig en bedanken Dick en zijn collega’s. Wanneer hij ze in de ogen kijkt en hun handen vasthoudt, voelt hij hun verdriet ‘als een deken over zich heen vallen’. Deze uitspraak was de inspiratie voor Heleen om het gedicht ‘deken van verdriet’ te schrijven.

Tussen de ontelbare tranen, is er iemand die jouw tranen ziet?

Deken van verdriet

Ontelbaar veel
tranen, gemis en verdriet
van duizenden mensen
die missen en rouwen.
Is er iemand die het ziet?

Is er iemand die
onder de deken van verdriet
in de grote menigte
tussen duizenden tranen
iets van jouw eigen pijn ziet?

Is er iemand die
in de gebroken harten vol verdriet
van ouders, broers, zussen,
vrienden, opa’s en oma’s
iets van troost biedt?

Misschien voel je
In dit overweldigende verdriet
eenzaamheid, ontelbaar veel pijn,
weet dan dit:
Er is Iemand die jou ziet.

Heleen Dekens

Speciale uitzending Ik mis je – Vijf naar na MH17

Op zaterdag 13 juli staat de uitzending van Ik mis je in het teken van vijf jaar na de MH17-ramp. Presentatoren Minella en Arjan spreken met nabestaanden Peter van der Meer en Jaap en Diana Westerveld die familieleden verloren. Luchtmachtpiloot Dick van Gasteren vertelt zijn verhaal op luchthaven Eindhoven.

Wil je op de hoogte blijven van deze bijzondere uitzending en de extra’s bekijken die niet op tv te zien zijn? Meld je dan aan bij deze speciale Facebookpagina. Of neem een kijkje op ons Instagramaccount

Beeld: © EO-Daisy Ranoe

Bekijk ook