Blog Marieke | ‘Een ‘gewoon’ kopje koffie is een eerbetoon aan mijn man’

De man van Marieke had een passie voor koffie en wist precies hoe hij het perfecte bakkie moest maken. Na zijn overlijden leert Marieke zelf koffie zetten. Marieke: ‘Als ik nu koffie maak, denk ik aan hem.’

Koffiemachine op laten warmen, bonen malen, afwegen – let op: precies vijftien-en-een-halve gram! Daarna de piston erin, en door laten lopen. Daarna: stopwatch aan, goed kijken of het wel mooi doorloopt en – heel belangrijk – na precies drie-en-twintig seconden uitzetten. Voila: een koffietje à la KJ!

Dure koffieapparaten

Zijn voorliefde voor koffie is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Van een keer knutselen aan een apparaat van een vriend, naar heel marktplaats afstruinen. KJ kocht de duurste en mooiste (kapotte) apparaten om die vervolgens weer op te lappen en weg te geven of te verkopen.

‘Een koffietje à la KJ is precisiewerk’

Ik moest altijd een beetje om hem lachen. Zijn hyperfocus, zijn verstrooide hoofd als het niet lukte en zijn gepassioneerde betogen over welke koffie nu weer de lekkerste was en met welke Naked Porta Filter (voor de kenner 😉) hij de koffie dit keer had gezet.

Ik durf te wedden dat iedereen die bij ons over de vloer kwam minstens één keer met zijn neus onder de koffiemachine heeft moeten hangen om maar te zien hoe mooi die koffie uit die speciale filter liep: ‘Het is toch net karamel dat daar uitstroomt!’ Om KJ maar even te citeren.

Iconische koffie

Na zijn overlijden is zoiets simpels als koffie opeens iconisch geworden. Want het was ‘zijn’ koffie, ‘zijn’ passie en ‘zijn’ gekkigheidheidje. Wat mis ik nu juist deze dingen waarvoor ik hem stiekem ook een beetje kon uitlachen. Hoe graag zou ik nog een bakkie koffie krijgen die met zoveel liefde door hem is gemaakt!

Waar ik nu misschien nog wel harder om moet lachen is dat ik nu zélf elke ochtend in de keuken sta.

‘Nu sta ik zélf elke ochtend koffie te zetten’

Kopje onder

Machine opwarmen, bonen malen en afwegen op een veel te duur weegschaaltje (hij zou jaloers zijn!). Precies timen terwijl de koffie doorloopt en ja, je raadt het al: even m’n kop onder het apparaat om te kijken hoe die ‘prachtige, karamel-kleurige koffie’ door ‘de speciale Naked portafilter’ stroomt.

Ik heb zelf geleerd hoe ik met die machine de lekkerste koffietjes kan maken, want ik kon het niet over mijn hart verkrijgen dat zijn machine in een hoekje stond weg te roesten.

‘Het koffieapparaat mocht niet in een hoekje wegroesten’

En nu is elk ‘gewoon’ kopje koffie een herinnering aan dat hij er was en een terugkerend eerbetoon die elke dag door die machine stroomt en mij helpt de dag te beginnen. 💛

Kijktip

Hoe rouw je als generatiegenoten bezig zijn met álles behalve de dood? Marieke en Marieke verloren beide hun partner op 25- en 30-jarige leeftijd. In de documentaire ‘Huisje, Boompje… Weduwe’ zien we hoe Marieke en Marieke de draad van het leven weer oppakken. Lees meer over de documentaire.

Al eerder verscheen er een interview met Marieke op de website van Ik mis je. Lees het hier.

*De naam van de man van Marieke; KJ, is uit privacyoverwegingen afgekort.

 

Bekijk ook