Wetenschap | Tranen onder een vergrootglas

Wist je dat tranen van verdriet er onder een vergrootglas heel anders uitzien dan tranen van geluk?

Rose-Lynn Fisher

Als fotografe heeft Rose-Lynn Fisher altijd al oog voor details gehad. Met haar serie over tranen verkent ze een wel heel bijzonder gebied.

Rose-Lynn bekeek meer dan honderd soorten oogvocht onder een microscoop en ontdekte dat geen enkele traan er hetzelfde uitziet. Dat klinkt wellicht logisch, omdat de vorm altijd anders is.

Maar haar ontdekking gaat verder: ingezoomd op moleculair niveau blijken tranen ook een heel eigen uiterlijk te hebben.

Drie types

In haar ‘Topografie van Tranen’ onderscheidt Fisher drie types: allereerst de basale tranen die we aanmaken om ons netvlies vochtig te houden. Dan zijn er reflextranen die door prikkelende stoffen van buiten worden veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld de damp die van een ui afkomt, of als je traangas in je oog krijgt. De derde soort zijn de psychische tranen die  veroorzaakt worden door emoties zoals geluk of verdriet.

Binnen elk van de drie types, heeft elke traan een eigen structuur. Daardoor ziet een traan van geluk er heel anders uit dan een traan van verdriet.

Hieronder drie afbeeldingen. Wat denk je, welke traan hoort bij 1) een ui pellen, 2) verdriet of 3) blijdschap? Onderaan het antwoord.

Foto 1Foto Rose-Lynn Fischer tranen

Foto 2Foto Rose-Lynn Fischer tranen   Foto 3Foto Rose-Lynn Fischer tranen

Juiste traan

Op de eerste foto zie je hoe een traan van het lachen er uit ziet. Op de tweede zie je er een van verdriet en op de laatste foto is iemand een ui aan het pellen!

Bron: Rose-Lynn Fisher

Bekijk ook