Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wim Helsen: als iemand dood is, lost boosheid en irritatie vanzelf op

18 september 2017 · Leestijd 2 min

Zowel vader als zoon vonden het moeilijk om écht contact te hebben, om elkaar te zeggen dat je van de ander houdt. Nu kan het niet meer, de vader van de Vlaamse cabaretier Wim Helsen is er niet meer. Openhartig gesprek in een nieuwe aflevering van De Kist.

Ooit stelde hij zich zijn eigen dood voor, sindsdien is hij niet meer bang om te sterven. De Vlaamse cabaretier Wim Helsen staat dit jaar op de planken met een voorstelling waarin de dood centraal staat.

Onlosmakelijk verbonden

Dood en humor zijn voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij houdt van begrafenissen, mede omdat er zoveel misgaat. Een half jaar geleden overleed zijn vader, met wie hij een haat-liefdeverhouding had. Vaak was hij bang voor hem, en eigenlijk hebben ze elkaar nooit begrepen.

Wim: “Het machteloze feit is dat het me – dat het ons – niet lukte om écht contact te hebben. Om echt te kunnen laten zien dat er wel liefde is. Dat voelt heel verdrietig…”

Nu zijn vader er niet meer is, merkt hij dat de boosheid hierover verandert: “Ik ben vaak boos geweeest. Boosheid en triestigheid liggen dicht bij elkaar. Maar ik merk nu: als iemand dood, lost de boosheid en irritatie vanzelf op. Dan blijft het verdrietige over…”

Levensverhaal

Pas toen hij zijn vaders levensverhaal hoorde, heeft hij hem kunnen vergeven. In gesprek met Kefah Allush vertelt Wim Helsen hierover en ook over zijn fascinatie voor de dood en hoe hij met humor angst wil wegnemen.

Wim Helsen is met zijn voorstelling ‘Er wordt naar u geluisterd’ vanaf deze maand te zien in Nederlandse en Belgische theaters.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--