Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Wat gebeurt er met jouw socialmedia-accounts als je dood bent?

14 mei 2019 · 12:41

Update: 5 februari 2025 · 11:33

Wanneer je geliefde is overleden, heb je in al je verdriet ook veel praktische zaken waaraan je moet denken. Wat doe je bijvoorbeeld met socialmedia-accounts zoals Facebook of Instagram? Deactiveer je ze of houd je ze juist in stand? En kan je überhaupt wel inloggen op die accounts?

Voor de makers van de podcastreeks ‘De week van NUtech’ waren deze vragen aanleiding om in hun podcast met een aantal deskundigen in gesprek te gaan over wat je moet doen met de socialmedia-accounts van je overleden dierbare. Als de overledene niets heeft vastgelegd, dan zullen de nabestaanden beslissingen moeten nemen over het al dan niet voortzetten van de accounts.

Herdenkingspagina

Na het overlijden van je geliefde, heb je als nabestaande eigenlijk twee keuzes als het gaat om socialmedia-accounts. Of het account wordt gedeactiveerd of het wordt in stand gehouden. Op Twitter en Instagram verandert er dan niets, maar op Facebook kan de bestaande pagina in een herdenkingspagina omgezet worden. Naast de naam van degene die gestorven is, wordt dan de tekst ‘Ter nagedachtenis’ toegevoegd. Bij de instellingen kan aangegeven worden of er nieuwe berichten mogen worden geplaatst of dat alleen oude berichten en foto’s bekeken kunnen worden.

Een tastbare herinnering

Volgens rouwdeskundige Manu Keirse kan het heel troostend zijn een socialmedia-account van een overledene actief te houden. Waar je op een grafsteen geen berichten kan plaatsen, kan dat op internet wel. ‘Er blijft iets tastbaars over van die persoon voor de nabestaanden.’ Voor vrienden, collega’s en familie is het een laagdrempelige manier om aan de nabestaanden te laten weten dat ze meeleven en om foto’s en herinneringen te delen.

[newsletter midrid=S7a1NAUAA39]

Wachtwoorden van socialmedia-accounts

Ongeacht je besluit of je de socialmedia-accounts wil behouden of sluiten, heb je wachtwoorden nodig om ze te kunnen beheren. Lang niet iedereen deelt deze met geliefden. Toch raden notarissen aan om te zorgen voor een zogenaamde ‘socialmedia-testament’ waarin je al je wachtwoorden bij elkaar zet.

Wanneer iemand zijn wachtwoorden niet gedeeld heeft, dan zullen nabestaanden het overlijden moeten kunnen bewijzen aan de socialmedia-bedrijven, voordat een account verwijderd of aangepast kan worden. Dit kan door middel van een Akte van Overlijden, die je zult moeten overhandigen aan het desbetreffende bedrijf.

Kortom; een heleboel om over na te denken in een toch al emotionele periode. Wil je meer tips van deskundigen, beluister dan hier de podcast ‘Wat gebeurt er met jouw socialmedia-accounts als je dood bent?’

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook

    Ontvang bemoedigende artikelen & verhalen in je mailbox

    We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

    Lees onze privacyverklaring.