Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waar ik jou in mis – Klussen in huis

7 september 2016 · Leestijd 4 min

De vrouw van Bram was de klusser in huis. Nu zij overleden is, zit hij met het handen in zijn haar: hoe wordt hij een klusser? In de rubriek ‘Waar ik jou in mis’ wordt op deze vraag ingegaan.

In deze tweewekelijkse rubriek een vraag over hoe je verder moet met de leegtes die je geliefde achterlaat. Deze week: hoe pak ik die klussen in huis aan?

Hoewel klussen vaak als mannending gezien wordt, was bij ons mijn vrouw de klusser in huis. Ze had er plezier in en was erg handig. Makkelijk, want dan hoefde ik me daar niet mee bezig te houden. Maar nu ze er niet meer is, zit ik met mijn handen in het haar. Een aantal klussen moet nodig gedaan worden. Ik heb bijvoorbeeld een kamer die echt opnieuw behangen moet worden en ik heb geen idee hoe ik dat moet aanpakken. Hoe doe ik dat? En hoe word ik eigenlijk een klusser?

Bram

Wat goed dat jullie samen zo’n rolverdeling hadden, waar jullie beiden tevreden over waren. Het is begrijpelijk dat je (ook) je weg in dit soort praktische aangelegenheden moet vinden.

Tref goede voorbereidingen

Mag ik vooral op jouw laatste vraag ingaan? Je wordt een klusser door te beginnen. Het klinkt misschien een beetje flauw, maar het is wel zo. Begin niet meteen met complexe werkzaamheden, maar doe eerst eenvoudige klussen. Op die manier ga je je steeds zekerder voelen en dat helpt je wanneer je voor een volgende klus staat.

Bij elke klus die gedaan moet worden is het belangrijk dat je van te voren bedenkt hoe deze aangepakt moet worden. Wat wil je bereiken? Welke voorbereidingen moet je treffen? Welke materialen en gereedschappen heb je nodig en in welke volgorde verricht je de verschillende handelingen? Is het nodig om bijvoorbeeld beschermende kleding, gehoor- of oogbescherming te gebruiken?

In sommige gevallen zijn deze vragen gemakkelijk te beantwoorden. Wanneer je het niet weet of wanneer jij je hier onzeker over voelt, is het altijd mogelijk om aan extra informatie te komen. Google bijvoorbeeld maar eens op ‘handboek klussen’. Je vindt dan allerlei boeken die uitleg geven. Op internet kun je ook video’s vinden die precies uitleggen hoe je te werk moet gaan.

Hulp inschakelen bij klussen

Het is goed mogelijk dat het lezen van klusboeken of instructies op internet en het bekijken van instructievideo’s voldoende vertrouwen geven om van start te gaan. Is dat niet zo? Roep dan hulp van anderen in. Ongetwijfeld ken je wel mensen uit je omgeving die heel handig zijn. Klussers vinden het vaak leuk om anderen te helpen. Schroom dus niet aan de bel te trekken. Wanneer er een echte klusser naast je staat die jou instrueert en die jou het werk laat doen, dan sla je twee vliegen in één klap. Jij leert hiervan en de klus wordt geklaard!

Wanneer er geen hulp van mensen uit jouw omgeving te krijgen is, kun je deze op een andere manier vinden. Er bestaan verschillende organisaties hier speciaal voor in het leven geroepen zijn.

  • De Coöperatie WeHelpen is daar een van. Via hun site brengen zij vrijwilligers in contact met mensen die hulp nodig hebben.
  • Croqqer is een vergelijkbare organisatie. Zij gaan er van uit dat de vrijwilliger die helpt iets terugkrijgt voor de bewezen diensten. Dat kan geld zijn, maar ook een taart of iets anders.
  • Stichting Present bemiddelt ook tussen hulpvragers en mensen die hulp kunnen gebruiken.

Heel veel succes gewenst!

Heb jij ook een vraag voor de rubriek ‘Waar ik jou in mis’? Stuur dan een mailtje naar ikmisje@eo.nl.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--