Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Puber en rouw: ‘Ik leerde erover te praten’

18 maart 2019 · Leestijd 3 min

In de pubertijd verandert er van alles in je leven. Als je dan iemand verliest door de dood, kan dat je leven op z’n kop zetten. Erover praten is moeilijk, maar ook heel belangrijk, weet ‘Frankie’.

Praten over rouw?

Als je als puber iemand verliest waar je veel van houdt, is dat heel heftig. Het kan een enorme klap zijn. ‘Je wordt ineens met een harde kant van de wereld geconfronteerd’, zoals Ruben het verwoordt, die zijn broertje van dertien verloor door zelfdoding.

Praten is goed, maar kan ook ontzettend lastig zijn. Bijvoorbeeld als je leeftijdsgenoten nog nooit iemand hebben verloren aan de dood. Dat maakte Maryam(15) ook mee, toen haar vader plotseling overleed. Dan kan het lijken alsof niemand begrijpt wat jij meegemaakt hebt. Je kunt je ‘anders’ voelen, eenzaam. Omdat alleen jij voelt wat je voelt.

Rouw is ingewikkeld. Als je het als puber moeilijk vindt om te praten over wat je voelt, kan het misschien fijn zijn om te luisteren. Te luisteren naar hoe andere jongeren ermee omgaan. Een podcast kan dan een idee voor jou zijn.

Luisteren naar anderen

In de podcast serie ‘Frankie’ luister je steeds naar een verhaal van een andere puber die vertelt over zijn of haar leven. Wat hij meemaakt, waar hij mee worstelt en wat hij leert.

‘Als je het als puber moeilijk vindt om te praten over wat je voelt, kan het misschien fijn zijn om te luisteren.’

Er is ook een aflevering van een ‘Frankie’ die fanatiek voetbalt en het tragische overlijden van zijn broertje meemaakte. ‘Dat eerste jaar, twee jaar, mis je hem. En huil je heel veel’, vertelt hij. Hij vertelt ook wat hij geleerd heeft en hoe hij er nu mee omgaat: ‘Ik heb geleerd om erover te praten, het niet voor mezelf te houden.’

Podcast ‘Frankie’ luisteren

De podcast ‘FRANKIE’ is een samenwerking tussen de EO en NPO Zapp. Alle afleveringen zijn te beluisteren via alle podcastplatforms: Spotify (alle devices), iTunes (Apple), Google (Android) en via de website van NPO Zapp.

csm_Frankie_op_laptop_shutterstock_c09d0f9675

Heb je vragen over zelfdoding of wil je praten over zelfmoordgedachten? Dat kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--